4 συμπτώματα στα άρρωστα κοτόπουλα και τις κότες: Για να τις σώσουμε πολύ νωρίς!



Όταν αρρωσταίνουν οι κότες μέσα σε λίγες μέρες δείχνουν τρανταχτά συμπτώματα. Μπορεί αρχικά να μην είναι τόσο έντονα πχ να βήχουν, να μην τρώνε αλλά στη πραγματικότητα από την αρχή κιόλας της ασθένειας παρουσιάζουν διαφορά στη συμπεριφορά τους. Παίζει τεράστιο ρόλο πότε θα καταλάβουμε την αρρώστις στις κότες. Όσο και να φαίνεται περίεργο, λίγες ώρες νωρίτερα μπορεί να αποβούν σωτήριες για τις ζωές των κοτόπουλων. Σήμερα λοιπόν θα μοιραστούμε μαζί 5 τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εντοπίσουμε την ασθένεια στις κότες, πρίν να είναι αργά.


1. Οι κουτσουλιές
Εγγυημένα ο πιο γρήγορος τρόπος να εντοπίσουμε την ασθένεια. Πάντα οι κότες έχουν την τάση να κρύβουν την ασθένεια. Προσπαθούν να μη δείξουν την αρρώστια για να μην είναι ευάλωτες στους εχθυρούς τους - ενστικτωδώς. Όμως τη σωστή λειτουργεία του εντέρου τους δεν μπορούν να την κρύψουν. Αν οι κουτσουλιές είναι πολύ νερουλές, έχουν κίτρινο νερουλό χρώμα, έχουν κηλίδες αίματος τότε σημαίνει τρανταχτά άρρωστα πουλιά. Αν οι κουτσουλιές είναι στερεές χωρίς ζουμιά τότε οι κότες είναι υγιής. Το χρώμα συνήθως είναι καφέ πρασινοπό. Γενικά ένας επίσης καλός τρόπος να εντοπίσουμε την ασθένεια είναι η μυρωδιά! Αν το κοτέτσι μυρίζει ξαφνικά πολύ άσχημα, σημαίνει ασθένεια. Και ξέρετε γιατί μυρίζει; Γιατί η χώνεψη της τροφής δεν γίνεται σωστά, βγαίνει αχώνευτο φαγητό που αποσυντίθεται, οι κουτσουλιές έχουν νερά και γίνεται ζύμωση.


Κουτσουλιές απο κοκκιδίωση. Έχουν αίμα.

Μια φορά είδα στο κοτέτσι μου καθώς καθάριζα, αίμα στις κουτσουλιές. Μόλις είδα τέτοια εικόνα, έσφαξα τις περισσότερες κότες, με σκοπό να μην προλάβει να εξαπλωθεί η ασθένεια και χάσω τα πουλιά. Τότε δεν υπήρχε κάποιος να με βοηθήσει και να μου πεί είναι κοκκιδίωση και πρέπει να βάλω baycox που έχουν τα κτηνιατρεία. Έτσι έσφαξα τα πουλιά πριν αρχήσουν να ψωφάνε. Τις κουτσουλιές των πουλιών πρέπει να τις ελέγχουμε τακτικά, ας είναι λίγο αηδιαστικό. Εκεί βρίσκεται το μυστικό για τις ασθένειες.

2. Αδυνάτισμα - Σκελέτωμα
Το λεγόμενο καρίνιασμα στις κότες. Οι κότες αδυνατίζουν στο σημείο του στήθους, και μένουν μόνο τα κόκαλα. Αν νομίζετε ότι αυτό το σύμπτωμα δεν μπορείτε να το εντοπίζετε, θα σας πω ότι είναι πολύ εύκολο να το κάνετε. Πιάστε με τα χέρια σας ένα κοτόπουλο, και νιώστε με τα δάχτυλα σας το ψαχνό που έχουν κάτω. Αν η κότα είναι άρρωστη έχει μόνο κόκκαλα και πουθενά κρέας λίπος. Η άρρωστη κότα είναι παρα πολύ ελαφριά. Συνεπώς η αρρώστια φαίνεται πολύ εύκολα. Δυστυχώς αυτά τα συμπτώματα είναι λίγα βήματα πριν το θάνατο, ωστόσο αν κάνουμε σωστή διάγνωση της ασθένειας και βάλουμε φάρμακο στα πτηνά, μπορεί να τα σώσουμε.

3. Ανασηκωμένα φτερά - φούσκωμα - αδιαθεσία 
Ένα απο τα πρώτα συμπτώματα είναι η ανορεξία στις κότες. Δηλαδή βλέπουμε τις κότες να μην τρώνε όπως έτρωγαν. Αλλά το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα είναι το μπαφούνιασμα, φούσκωμα, δηλαδή τα ανασηκωμένα φτερά, και το πουλί να κάθεται νωχελικό με κλειστά μάτια. Ένα πτηνό που κάθεται έτσι μαζεμένο είναι 100% άρρωστο, και σύμφωνα με την εμπειρία μου, μπορεί να έχει 1 -2 ημέρες ζωής. Εξαρτάται απο την ασθένεια, γιατί μπορεί να χαθεί και μέσα σε λίγες ώρες. Αν βλέπουμε έτσι κατσουφιασμένα τα πουλιά, και στην ώρα του φαγητού τρώνε, τότε έχουν περισσότερη ζωή, ακόμα και μια εβδομάδα.


Κότες οι οποίες είναι υγειέστατες


4. Αναπνευστικό πρόβλημα - βρόχος
Εδώ παιδιά έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Ο βρόχος είναι πρόβλημα στο αναπνευστικό και μπορεί να είναι πολύ κολλητικό. Αν δούμε άρρωστα πάνω απο ένα πουλιά σημαίνει οτι η ασθένεια που έχουμε είναι κολλητική. Συνήθως ο βρόχος συνδιάζεται με πύων και πληγές στα μάτια, και η ασθένεια αυτή ονομάζεται μυκόπλασμα. Είναι μια απο τις πιο συχνές ασθένειες στα κοτόπουλα. Θεραπεύεται με tylan που το παίρνουμε απο κτηνίατρο. Εξίσου συχνό είναι και το κρύωμα στα πουλιά, το οποίο δεν είναι κολλητικό. Πουλιά απο κρύωμα αναπτύσσονται κανονικά όμως το πρόβλημα με το χρου χρού τους μένει χουσούρι. Συνήθως με την αντιβιωσούλα baytril γίνονται καλά. Η αντιβίωση αυτή δίνεται απο το κτηνίατρο όταν τα πουλια έχουν πρόβλημα στο αναπνευστικό και δε ξέρουμε το γιατί.

Γενικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε αν αντιληφθούμε άρρωστη κότα είναι να την απομακρύνουμε, και κατευθείαν να παρατηρήσουμε αν κάποια άλλη βρίσκετε στα πρόθυρα αρρώστιας. Όποια υποπτευτούμε την αφαιρούμε άμεσα απο το κοτέτσι. Επόμενο βήμα είναι να απολυμάνουμε το κοτέτσι, τη ποτίστρα και όλο το χώρο! Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να θάψουμε όλες τις κουτσουλιές και να ραντίσουμε με σπρέι και χλωρίνη όλο το χώρο. Ή αλλιώς ένα καλό ασβέστωμα κάνει καλή δουλειά. Η με ένα φλόγιστρο! Η ποτίστρα με χλωρίνη καθαρίζει τέλεια. Ξέρετε αν λάβετε αυτά τα μέτρα μπορεί να εμποδίσετε την ασθένεια να εξαπλωθεί. Αυτά τα λίγα νομίζω αρκούν, θα έχουμε και συνέχεια...


   

6 σχόλια:

  1. Καλησπέρα. Πριν λίγες μέρες διαπίστωσα πως μια από τις κότες μου παρουσίασε καποια συμπτώματα ασθένειας και ψάχνοντας κατέληξα πως μάλλον πρόκειται για ψευδοπανωλη, ίσως και νόσο του Marek. Απομόνωσα την κότα άμεσα (περιμένω καποιον να τη θανατωσει, κάτι που δε μπορώ να κάνω μόνη μου), καθάρισα σχολαστικά, απολυμανα με χλωρίνη και ασβεστωσα τα πάντα. Δεν ξέρω αν θα σωθούν οι υπόλοιπες, θα δείξει ο χρόνος. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής :το υπόστρωμα μέσα στο χώρο που κοιμούνται οι κότες ήταν τριφύλλι και από την αρχή προοριζόταν για λίπασμα στο λαχανοκηπο. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω? Ο κήπος δε βρίσκεται κοντά στο κοτετσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω παρατηρησει στις κοτες μου ψυχολογικα προβληματα και ιδιαιτερα απο τις μεγαλυτερες (5 Χρονια +). Και το κακο ειναι οτι ριχνουν ψυχολογικα και τις υπολοιπες, εχουμε καποια λυση για αυτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή όταν λέτε ψυχολογικά..?κλαινε όλη μέρα, έχουν ιδεοληψίες, τάσεις αυτοκτονίας η κάποιας μορφής κατάθλιψη ???
      Η μιλάτε για μία απλή μελαγχολία?

      Διαγραφή
  3. Όταν κάποια από τα αυγά παρουσιάζουν ρωγμές οι οποίες έχουν γύρο τους μαύρο χρώμα είναι κολυβακιλος; και αν ναι τότε τι μπορώ να κανω ώστε να θεραπεύσω τα πουλιά;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εφνηδιος θάνατος τι μια μετά είναι καλά και την επόμενη βρησκω τις κοτούλες ψόφιες . Ανοιξα μερικές και το συκώτι ήταν πρησμένο τόσο πολύ σαν τρεις μαζί . Στο σημείο της χωλής υπήρχαν κιτρινίλες . Στη μια βράκα και έναν όγκο . Το αλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι το αδυνάτισμα στα ποιο μικρά σε ηλικία αστάθεια και μάζεμα του λαιμού που κάνει μια κουρμπα σε σημείο να φαίνεται σαν εξόγκωμα . Σας ευχαριστω εκ τωνπροτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή