Ο ύπουλος εχθρός του κοτετσιού το φθινόπωρο: Πως δημιουργείτε και γιατί αρρωσταίνουν οι κότες μας;



Ο πιο ύπουλος εχθρός του κοτετσιού μας όσο και αν φαίνεται παράξενο μπορεί να δημιουργηθεί από εμάς τους ίδιους αν δεν έχουμε περιποιημένο το κοτέτσι! Το φθινόπωρο όπως όλοι γνωρίζουμε ξεκινάνε οι πρώτες βροχές και το έδαφος λασπώνει, ενώ η υγρασία ανεβαίνει κατακόρυφα. Όταν έχουμε ένα σκοτεινό κοτέτσι, που δεν το παίρνει ήλιος, το έδαφος κάνει λακούβες με βρώμικη στάσιμη λάσπη και δεν υπάρχει αποστράγγιση, το αποτέλεσμα είναι δισεκατομμύρια μικρόβια. Μα μερικοί θα σκεφτείτε, έχουν ανάγκη οι κότες, παλιά πως άντεχαν παντού; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Αυτό που μας νοιάζει είναι ότι αν οι κότες είναι οι "εξευγενισμένες" του εμπορίου, για κρεατοπαραγωγή αυγοπαραγωγή κλπ και δεν είναι ντόπιες, αρρωσταίνουν εύκολα, πόσο μάλλον αν τις βάλουμε να ζούν σε ένα βρώμικο κοτέτσι γεμάτο νερό και μικρόβια.


Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τη πρώτη συμβουλή
Καθάρισμα! Παίρνουμε με ένα φτυάρι και βγάζουμε φτυαριά φτυαριά όλη τη βρώμικη λάσπη, μέχρι που να φτάσουμε καθαρό χώμα ή αν είναι τσιμενταρισμένο το κοτέτσι, τσιμέντο. Η βρωμιά και οι κουτσουλιές πρέπει να απομακρύνονται πρίν αρχίζουν και μυρίζουν. Επίσης αν το κοτέτσι μας είναι μικρό, εκεί που είναι χώμα πρέπει να το σκάψουμε και όλη την επιφάνεια να την απομακρύνουμε. Τις κοπριές δεν τις πετάμε τις βάζουμε σε ένα βαρέλι και τις κρατάμε για τα κηπευτικά μας. Κάνουν τις πιο νόστιμες ντομάτες πιπεριές μελιτζάνες εγγυημένα. Έτσι φτιάχνω τα κηπευτικά μου εγώ κάθε χρόνο.

Η δεύτερη συμβουλή μετά το καθάρισμα είναι ο ΉΛΙΟΣ. Όπως γνωρίζουμε ο ήλιος απολυμαίνει. Όπου χτυπάνε οι ακτίνες του τα μικρόβια ψωφάνε. Απομακρύνει την υγρασία και σκοτώνει τις αρρώστιες. Ένα καλό κόλπο λοιπόν είναι να τοποθετήσουμε το κοτέτσι σε μέρος με πολύ ήλιο, όσο περισσότερο γίνετε. Αν δεν έχουμε ήλιο μπορούμε να κόψουμε τα δέντρα, να τα κλαδέψουμε και να τον δημιουργήσουμε πρίν τον Νοέμβριο. Για παράδειγμα αν ο ίσκιος είναι απο συκιά μπορούμε να κάνουμε ένα πολύ καλό κλάδεμα για να απελευθερώσουμε τον ήλιο να μπεί στο κοτέτσι.

Το νερό που πίνουν οι κότες. Γιατί μερικοί αφήνουν το νερό να πιάσει πρασινάδα, ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω. Καθώς καθαρίζετε τη ποτίστρα πρέπει να έχετε και βούρτσα μαζί σας για να το τρίψετε και να καθαρίσει το δοχείο. Το νερό που πίνουν οι κότες πρέπει να είναι πεντακάθαρο. Μέσα στο νερό αναπτύσσονται όλες οι αρρώστιες. Μεγάλη προσοχή λοιπόν πάνω σε αυτό.

Όσοι τοποθετείτε ναίλον γύρω απο το κοτέτσι για να αποφύγετε τους ανέμους, θα πρέπει να καταλάβετε ότι οι κότες δεν κινδυνεύουν απο το κρύο αλλά απο την υγρασία. Και ένα κοτέτσι τυλιγμένο με νάιλον αυξάνει απίστευτα την υγρασία και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για όλες τις ασθένειες. Επίσης εκτός απο το κόλπο με την πρόπολη μέσα στο νερό, που σας εξήγησα σε προηγούμενη ανάρτηση, μπορείτε μέσα στη τροφή που ταίζετε να ρίχνετε 3 κουταλιές ξύδι ανά κιλό φαγητού, αυτό που έχουμε στο σπίτι και μαγειρεύουμε. Και επίσης να δίνετε κρεμμύδι και σκόρδο στις κότες για τα σκουλήκια στο στομάχι και τα κοκκίδια που μεταδίδονται απο τα σπουργήτια και τα άγρια πουλιά.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου