Οι παχουλές κότες πως γεννάνε περισσότερα αυγά: Πως καταλαβαίνουμε την ηλικία της κότας



Οι παχιές κότες μπορούν ακόμα και να σταματήσουν να κάνουν αυγά. Όλοι όσοι έχουν παχουλές κότες έχουν παρατηρήσει μεγάλη μείωση στην αυγοπαραγωγή. Η γιαγιά μου παλιά όταν τη ρωτούσα γιατί δεν γεννάνε οι κότες, μου απαντούσε "είναι πολύ παχιές, και όταν πρέπει να γεννήσουν αυγά δυσκολεύονται πάρα πολύ. Ποτέ δεν αγοράζουμε ή κρατάμε παχιές κότες για αυγά. Οι μικρές και οι λεπτοκαμμομένες είναι οι πιο παραγωγικές. Τις παχιές είναι καλύτερα να τις κάνουμε σούπα, παρά να τις κρατάμε για αυγά". Συνεπώς όπως καταλαβαίνουμε, οι παχιές κότες, όχι μόνο δεν μας κάνουν αυγά, αλλά χάνουμε και απο κρέας επειδή το λίπος μπορεί να είναι τόσο πολύ επάνω τους, που να χρειάζεται να πετάξουμε μεγάλη ποσότητα χωρίς να φάμε.


Ένα πρόβλημα που κάνουν πολλού κοτοπουλάδες, είναι να βάζουν την λάθος ράτσα στο κοτέτσι τους. Το πιο συχνό είναι να πηγαίνει κάποιος σε ένα κατάστημα με ζωοτροφές, και να αγοράζει κοτόπουλα, δίχως να ρωτάει ούτε τη ράτσα είναι, αλλά ούτε για τι σκοπό προορίζεται, δηλαδή για αυγά? για κρέας? η και τα δύο? Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κοτόπουλα που γίνονται πολύ βαριά είναι εντελώς ακατάλληλα για παραγωγή αυγών και πρέπει να σφάζονται νωρίς απο περίπου στους 6-8 μήνες της ζωής τους.

Άλλο λάθος που γίνεται, και κάνει παχιές τις κότες, είναι το απεριόριστο φαγητό, δίχως μέτρο. Για παράδειγμα αν κάποιος πηγαίνει και βάζει στις κότες ένα τενεκέ καλαμπόκι κάθε μέρα, η ταίστρα είναι πάντα γεμάτη, πολλά ψωμιά και παχυντικές τροφές, χωρίς περιορισμό, οι κότες συγκρατούν λίπος. Σίγουρα υπάρχουν ράτσες που απο τη φύση τους δεν παχαίνουν, όμως αν έχουμε κότες και τις υπερταίζουμε, και καλό στην τσέπη μας δεν κάνουμε, και οι κότες παχαίνουν δίχως λόγο. Αν θέλουμε να αδυνατίσουν οι κότες ταίζουμε αντι για καλαμπόκι, σιτάρι και δίνουμε να τρώνε πολλά χόρτα και λαχανικά, που είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες. Μην ξεχνάμε οτι οι παχιές κότες παθαίνουν και θερμοπληξία το Καλοκαίρι!

Επίσης ένα μικρό κοτέτσι, που οι κότες δεν γυμνάζονται καθόλου κάνει τις κότες να παχαίνουν. Η ακινησία άλλωστε αυξάνει το λίπος. Κότες που είναι αμολυμένες σε μεγάλα χωράφια, που αναγκάζονται να περπατάνε να σκαρφαλώνουν δεν παχαίνουν εύκολα. Επίσης όταν οι κότες μεγαλώνουν σε ηλικία ο οργανισμός τους μαζεύει λίπος και κυρίως κάτω απο το στήθος στην κοιλιακή χώρα. Το μέτρο για αυτό το πρόβλημα είναι η σταδιακή αντικατάσταση των πτηνών με καινούργια.

Τώρα όπως γράφεται και στο τίτλο υπάρχει άλλο ένα πραγματάκι που θα απαντήσουμε σήμερα. Πως καταλαβαίνουμε την ηλικία της κότας; Μα φυσικά απο τα πόδια! Οι μεγάλης ηλικίας κότες έχουν μεγάλα λέπια και χοντρά πόδια. Εξίσου μεγάλα είναι και τα νύχια πολλές φορές. Μια νεαρή κότα έχει γυαλιστερά πόδια, πιο μικρά, και μικρότερο νύχι. Τώρα για να καταλάβουμε με ακρίβεια την ηλικία δεν υπάρχει κάποια άλλη μέθοδος αλλα με αυτά που σας είπα παραπάνω, νομίζω μπορείτε να καταλάβετε πολλά.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου