3 σοβαρά λάθη μετάδοσης ασθενειών στα κοτόπουλα. Και όμως λίγοι τα γνωρίζουν...



Έχει συμβεί σε όλους να κολλήσουν αρρώστια οι κότες και να ψοφήσουν όλες γεμίζοντας πτώματα όλος ο τόπος! Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα απο το να χάνεις τα ζωντανά μέσα απο τα χέρια σου, που τα μεγάλωσες με τόση αγάπη, και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα για να τα σώσεις. Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω σε θέμα κτηνιάτρων δεν υπάρχουν ειδικοί που να μπορούν να μας βοηθήσουν, πολύ λίγοι είναι ειδικευμένοι κτηνίατροι, και ακόμα λιγότεροι αυτοί που γνωρίζουν εμπειρικά πράγματα πάνω στις κότες. Έχω χάσει το κοτέτσι μου πολλές φορές, και απο τις στάχτες κυριολεκτικά το έστησα από την αρχή. Έχω κάνει πολλά λάθη, και γι αυτό τα γράφω για να μην τα κάνετε και εσείς. Σήμερα θα σας πω μερικές σημαντικές συμβουλές, και πιστεύω θα σας βοηθήσουν πάρα πολύ. Πάμε να τις δούμε λοιπόν...

1η Συμβουλή - Νέα πτηνά στο κοτέτσι - Φορείς ασθενειών
Τα νέοεισερχόμενα πτηνά στο κοτέτσι θα μπορούσα να τα παροιμοιάσω με ένα δούρειο ίππο που μπαίνει και τα καταστρέφει όλα. Για παράδειγμα. Έχουμε 100 κότες, και μια μέρα βρίσκουμε ένα κοτόπουλο στο δρόμο. Λέμε δεν το παίρνουμε στο κοτέτσι μας; Μόλις λοιπόν το μεταφέρουμε, αυτό φέρει μέσα στο σώμα του ασθένειες που ούτε μπορούμε να φανταστούμε. Έτσι λοιπόν μέσα σε 5 μέρες αρχίζουμε να βλέπουμε συμπτώματα στο ίδιο το πτηνό, αλλά και σε άλλες κότες του κοτετσιού. Μέσα στην εβδομάδα έρχεται ο πρώτος θάνατος και μετά συνεχίζεται η μετάδοση με ταχύτατο ρυθμό. Η καταστροφή μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, που μπορεί να πεθάνουν και οι 100 κότες. Αλλά και να ζήσουν μερικές, πρέπει να τις θανατώσουμε λόγω ότι είναι φορείς.



Απο την εμπειρία μου, έτσι κόλλησα πολλές φορές ασθένειες στις κότες μου. Να ξέρετε ότι όλες σχεδόν οι ασθένειες έτσι μεταφέρονται. Απο κότα σε κότα. Κυρίως αυτές οι πολύ θανατηφόρες μεταδοτικές ασθένειες που συναντάμε σπάνια στις κότες όπως πχ η ευλογιά η ψευδοπανώλη κλπ. Οι γύφτοι που πουλάνε κότες στο δρόμο, αν όχι όλες τις φορές τις περισσότερες δίνουν άρρωστα. Και μάλιστα επειδή τα φουσκώνουν στις αντιβιώσεις, μπορούν να κρυψουν μια ασθένεια τη στιγμή της αγοράς. Και μόλις έρθει ένα τέτοιο πτηνό στο κοτέτσι μας χάνονται όλα...

Το συμπέρασμα λοιπόν. Δεν αγοράζουμε ποτέ κότες απο όπου να ναι. Μόνο απο μεγάλα καταστήματα που έχουν μια φήμη στην αγορά, έχουμε φίλους που έχουν ξανα πάρει, ξέρουμε ότι υπάρχει πρόγραμμα εμβολιασμού κλπ. Φαίνεται τέλως πάντων το μεράκι στη δουλειά, δεν υπάρχουν βρωμιές κλπ. Πάντα όταν παίρνουμε νέα πτηνά, τηρούμε καραντίνα 10-20 μέρες, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε αν τα πουλιά που πήραμε είναι υγιής η είναι άρρωστα. Αν δείξουν οποιαδήποτε σύμπτωμα αρρώστιας καλό είναι να μη ρισκάρουμε με φάρμακο, αλλά να τα θανατώσουμε. Να τα απομακρύνουμε. Τα πουλιά δύσκολα θεραπεύονται απο ασθένειες. Πολύ δύσκολα.

2η Συμβουλή - Παπούτσια με λάσπες
Τα παπούτσια που κυκλοφορούμε στο κοτέτσι πρέπει να είναι αποκλειστικά για το κοτέτσι, και να μην επισκεπτόμαστε άλλα κοτέτσια με αυτά. Όσο και να φαίνεται παράξενο οι λάσπες που κολλάνε στα παπούτσια μπορούν να μεταφέρουν πολύ εύκολα και μια ασθένεια. Πατάμε στο ξένο κοτέτσι και μεταφέρουμε την ασθένεια κατευθείαν στις κότες μας. Το ίδιο ισχύει και για τα λάστιχα του αυτοκινήτου, τα οποία δεν πρέπει να πατήσουν σε λάσπη ξένου κοτετσιού και μετά στο δικό μας κοτέτσι. Φαίνονται υπερβολικά αυτά που σας λέω, όμως δεν τα έβγαλα απο το μυαλό μου. Τα έχω διαβάσει και τα έχω δεί να συμβαίνουν στην πράξη.

3η Συμβουλή - Μέτρα για τους φτερωτούς κλέφτες
Τα σπουργίτια και τα περιστέρια είναι οι πιο συχνοί κλέφτες του κοτετσιού. Αν και δεν κολλάνε τόσο εύκολα τις ασθένειες τα άγρια πουλιά, μπορούν ανετα να τις μεταφέρουν. Να εξαφανίσουμε τα άγρια πουλιά δεν μπορούμε, μπορούμε όμως να τα περιορίσουμε, κρύβοντας τις ταίστρες σε μέρη που να είναι κλειστά, όπως πχ μια αποθηκούλα. Τα άγρια πουλιά φοβούνται να μπαίνουν μέσα σε σκοτεινά μέρη.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου