Πως μας αποτελειώνουν τις άρρωστες κότες: Η αλήθεια για μερικούς κτηνιάτρους...




«Όταν θέλετε μια διάγνωση για το τι έχουν οι κότες στο ''πόδι'' , μάλλον θα σας πουλήσουν κάποια βιταμίνη, ή ευρέως φάσματος αντιβίωση ακόμα χειρότερα, που πιθανώς να μην λύσουν το πρόβλημα».
Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω εκ μέρους των κτηνιάτρων, γράφοντας τα παρακάτω:
Η αποτελεσματικότητα του όποιου σκευάσματος (βιταμίνη, αντιβιωση ,αντικοκκοδιακό) εξαρτάται από τη σωστή διάγνωση.
Αυτή, σε καμια περίπτωση δεν μπορεί να γίνει στο ''κατάστημα'', αλλά απαιτεί από τον κτηνιατρο να μεταβεί στο χώρο που βρίσκονται τα πτηνα, να κάνει πιθανώς νεκροψία στα πεθαμένα, να πάρει δείγματα για ανάλυση....εξυπακούεται βέβαια οτι ο κτηνιατρος, δεν θα πληρωθεί μόνο την αξία του φαρμάκου, αλλά την επίσκεψη, τις εξετάσεις, κ.τ.λ.!




Αυτό σημαίνει η κτηνιατρική διάγνωση σε ένα πρόβλημα. Όταν περνάτε λοιπόν από το '' μαγαζί'', και θέλετε μια διάγνωση στο ''πόδι'' για το τι έχουν οι κότες, μάλλον θα σας πουλήσουν κάποια βιταμίνη, ή ευρεως φάσματος αντιβίωση, ακόμα χειρότερα, που πιθανώς να μην λύσουν το πρόβλημα σας.
Όσο για τον ''παλιό'' στην πτηνοτροφία, αυτός ξέρει τι κάνει καλό στα πουλια, αλλά χωρίς το όποιο επιστημονικό υπόβαθρο, έχει πολλές πιθανότητες να σας πεί λάθος γιατροσόφι, ή λάθος τρόπο χορήγησης.Μην ξεχνάμε οτι όλοι έχουμε την τάση να υπερεκτιμούμε τις αποδόσεις μας στην ιατρική πτηνών, και πολλές φορές θυμόμαστε μόνο τις επιτυχίες και όχι τις αποτυχίες από ένα γιατροσόφι που χρησιμοποιούμε!

Λίγο σεβασμό λοιπόν στους επαγγελματίες υγείας κτηνών, και να μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι...ευχαριστώ!!!
Μαντζιαβάς Αναστάσιος, κτηνίατρος.

Καλησπέρα σας!
Τυγχάνει να έχω χάσει πολλές ζωές από λάθη κτηνιάτρων. Και δεν θα συγχωρέσω ποτέ και κανέναν για τα λάθη που έκαναν. Το θέμα δεν είναι η αλόγιστη χορήγηση αντιβιώσεων και βιταμινών, άλλα και τα βασικά λάθη στις δοσολογίες των φαρμάκων. Δεν ξέρω ποια εμπειρία μου να πρωτοαναφέρω, τότε που έτρεχα να πάρω αντιβίωση για τα καναρίνια και μου έδωσε 10 φορές μεγαλύτερη δοσολογία και ψόφησαν; Τότε που έτρεχα με τις κότες ζωντανές και νεκρές, και ο καθένας έπαιρνε χρήματα και έδινε από ένα διαφορετικό φάρμακο; (έχασα όλες μου τις κότες τότε) Ακόμα έχω συλλογή τα χάπια και τις αντιβιώσεις που μου είχαν δώσει. Δεν ξέρω ειλικρινά τι να πρωτοθυμηθώ.

Αλλά το θέμα είναι ποιός πρέπει να λογοδοτήσει για όλες αυτές τις ζωές που χάθηκαν τζάμπα;

Σίγουρα δεν μπορούν να μπούν όλοι οι κτηνίατροι στο ίδιο τσουβάλι, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι (αν όχι οι περισσότεροι) όμως εγώ βίωσα άσχημες καταστάσεις,  κανείς δεν μπόρεσε να με βοηθήσει (στο Αγρίνιο) και το χειρότερο το εκμεταλλεύτηκαν κιόλας. Πουλώντας βιταμίνες, χάπια για σκουλήκια, αντιβιώσεις και ότι άλλο φαντάζεστε.

Τρέφω υπέρμετρη αγάπη για τα ζώα, είναι η ζωή μου, και πιστεύω το ίδιο θα επρέπε να συμβαίνει και από τη πλευρά των κτηνιάτρων. Όλων των κτηνιάτρων εφόσον επέλεξαν να κάνουν την ίαση των ζώων επάγγελμα ζωής. Να μην γίνονται τα χρήματα αυτοσκοπός διότι κρίνονται ζωές από αυτά.

Χαίρομαι πολύ που έστω και ένας κτηνίατρος απο την Ελλάδα μπήκε στο κόπο να σχολιάσει εδώ. Διότι αν δεν ακούσετε και τα παράπονα μας πως θα γίνετε και εσείς καλύτεροι;

Προσωπικά είχα σαν όνειρο να σπουδάσω Κτηνίατρος όμως έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα πέρασα Πολιτικός Μηχανικός στο πολυτεχνείο. Λάθος η Σωστό αυτό έγινε, και ελπίζω ακόμη και χωρίς εξειδικευμένες ιατρικές γνώσεις να μπορέσω βάση της εμπειρίας μου να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για τα πτηνά και τα ζώα μου.

Με φιλικούς χαιρετισμούς και εκτίμηση
Χάρης Σταμάτης. Διαχειριστής.

   

2 σχόλια:

  1. τα ιδια και εγω αποτελεσμα καθε δυο τρεις μερες ψοφαει και απο μια κοτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχετε τα δίκαια σας, δεν θα αποποιηθώ τα λάθη των κτνηιατρων, αλλά όταν η δοσολογία είναι 10πλάσια στην αντιβίωση για τα καναρίνια (συμβαίνει αυτό με κάποια φάρμακα) και πιθανό να τα έβλαψε, ζητήστε εξηγήσεις γιατί δώθηκε μια τέτοια συμβουλή.Το ίδιο και όταν δεν δουλεύει το φάρμακο, συζητήστε το με αυτόν που έδωσε την αγωγή, καθώς μπορεί να έγινε παρατυπία στη χορήγηση. Το να τα βάζετε με τον κτηνίατρο, χωρίς ίσως αυτός καν να γνωρίζει οτι δεν έφερε αποτέλεσμα, δεν θα μας βοηθήσει στο τέλος.Και οι κτηνίατροι θα ξεμείνουμε από αντικείμενο εργασίας, και εσείς θα ταλαιπωρείστε με τα ζώα...χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον!Μην απογοητεύεστε με τους κτηνίατρους,πλαισιώστε αυτούς που ενδιαφέρονται και ξέρουν στην περιοχή σας, και επενδύστε στη διάγνωση της ασθένειας.Μερικές ασθένειες μπορούν να μείνουν για πάντα στο κοτέτσι, εαν δεν ξέρουμε πώς να τις αντιμετωπίσουμε.
    Πάντα με καλή πρόθεση,
    Μαντζιαβάς Αναστάσιος, κτηνίατρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή