Αποκάλυψη για το φύλο στα κοτόπουλα: Τι καθορίζει αρσενικά και θηλυκά; Γράφει έμπειρος κτηνίατρος...



Γράψαμε σε προηγούενο άρθρο για το φύλο των πτηνών και τους παράγοντες που το επηρεάζουν. Είπαμε μάλιστα μερικές εμπειρικές "Ανακαλύψεις" όπου σε χαμηλές θερμοκρασίες στη κλωσσομηχανή, βγάζουμε περισσότερα θυληκά και λιγότερα αρσενικά. Ωστόσο ένας έμπειρος κτηνίατρος, ο Αναστάσιος Μαντζιαβάς, μας είπε την δική του άποψη μέσα απο όσα έχει ψάξει και έχει διαβάσει.


Δείτε παρακάτω το κείμενο που μας έστειλε...

Αναστάσιος Μαντζιαβάς - Κτηνίατρος:
Ο κόκκορας δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το φύλο του πουλιού, γιατί ισχύει το αντίστροφο από αυτό που ισχύει στα θηλαστικά (και εμάς), δηλαδή η κότα παράγει ωάρια που περιέχουν είτε το Ζ έιτε το W χρωμόσωμα, ενώ ο κόκκορας μονο Z σπερματοζωάρια. Hλικία του μπορεί να επηρεάσει μόνο την γονιμότητα.

Όι επιστήμονες έχουν μελετήσει τους παράγοντες που δείχνουν να επηρεάζουν το φύλο του πουλιού, και μετά την γέννηση του αυγού, και η θερμοκρασία κυρίως τις πρώτες ημέρες δείχνει να επηρεάζει το φύλο, όχι γενετικά, αλλά στην ''μετάφραση'' του DNA,επηρεάζεται ισορροπία των ορμονών και η αλλαγή εμφάνισης του φύλου του ενηλικού. Βέβαια σε μια ερευνα προέκυψε οτι τα έξτρα θηλυκά που βγήκαν σε χαμηλή θερμοκρασία, είχαν τα γονίδια του αρσενικού, και ζευγαρώνοντας με κόκκορα, προέκυψαν αρσενικά πουλιά μόνο!

Τέλος η κότα μπορεί μέ υπερέκκριση οιστρογόνων, να απελευθερώνει ωαρια που θα παράξουν γονιμοποιούμενα, μόνο θηλυκα κοτόπουλα, κατα περιόδους... Όλα αυτά, και υπολογίζοντας και τα αυγά που δεν εκκολάπτονται, περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την όποια προσπάθεια κάνουμε να υπολογισούμε το φύλο του κοτόπουλου από πρίν...

Άρα αν βιαστούμε να οδηγηθούμε σε μια επαναστατική ανακάλυψη για τη φύση των πτηνών, βασιζόμενοι σε 100-200 κοτόπουλα που συνολικά εκκολάψαμε και μεγαλώσαμε, απέχουμε πολύ με αυτούς που πειραματίζονται χρόνια με πολύ μεγαλύτερο δείγμα, και τα αποτελέσματά μας είναι άκυρα. Αποδίδω λοιπόν τις περισσότερες επιτυχίες των χομπυστών (μαζί με εμένα) στην τύχη και μόνο.

Με εκτίμηση,
Αναστάσιος Μαντζιαβάς - Κτηνίατρος

Με λίγα λόγια λοιπόν...
Η κότα είναι που καθορίζει αν το κοτοπουλάκι θα γίνει κοτούλα η κόκορας, και αυτό οφείλετε στα χρωμοσώματα. Όπως μας λέει ο κτηνίατρος, σύμφωνα με όσες μελέτες έχουν γίνει η θερμοκρασία φυσικά και επηρεάζει το φύλο του πτηνού, επηρεάζοντας κυρίως την ισσοροπία των ορμονών μέσα στον οργανισμό. Με απλά λόγια, αν ένα αυγό εκτεθεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, δεν θα αλλάξει ουσιαστικά το φύλο του, αλλά θα γίνουν κάποιες ορμονικές αλλαγές έτσι ώστε να αλλάξει η εμφάνιση του φύλου του. Μια έρευνα που έγινε λοιπόν είδε ότι αρσενικά που εμφανησιακά έδειχναν θυληκά, γεννούσαν μόνο αρσενικά πουλιά. Και αυτό είναι αρκετά περίεργο...

Επίσγης ο κτηνίατρος μας λέει ότι όταν μια κότα υπερεκκρινέι οιστρογόνα, μπορεί μόνη της να παράξει μόνο θυληκά κοτόπουλα. Και τα οιστρογόνα σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε παράγονται μόνο σε ορισμένες περιόδους σε τέτοια αυθονία, πχ όταν έχουμε νεαρές πουλάδες καλοταισμένες κλπ.

Αυτά λοιπόν, για να εμβαθύνουμε και λίγο παραπάνω σε ορισμένα θέματα...
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου