Κρύωμα στα κοτόπουλα με αναπνευστικό πρόβλημα. Η συχνότερη ασθένεια και οι λύσεις χωρίς φάρμακα!!



Είναι το λεγόμενο "χρού χρού" που κάνουν τα κοτόπουλα όταν αρρωστήσουν. Το αναπνευστικό πρόβλημα στα κοτόπουλα είναι κάτι πολύ συχνό και όλοι έχουμε συναντήσει. Συνήθως όταν κάποιος εντοπίσει αυτό το σύμπτωμα, τρέχει στο κτηνίατρο σαν τρελός, και πανικοβάλλεται. Όμως χρειάζεται ήρεμες κινήσεις, και τρόπο! Γι αυτό σήμερα έχουμε να πούμε κάποια πολύ σημαντικά για αυτό το φλέγων ζήτημα! Η κότα παρόλο που είναι ένα τόσο ανθεκτικό ζώο στις αρρώστιες, δεν συμβαίνει το ίδιο και όταν είναι κοτοπουλάκι. Τα κοτοπουλάκια και γενικά απο 1 μήνα και κάτω, είναι σε μια πολύ κρίσιμη ηλικία. Με μια βροχή αν γίνου μούσκεμα, η η κλώσσα τα βάλει μέσα σε λακούβα με νερό, αρρωσταίνουν. Ναι φίλες και φίλοι, είναι πολύ πιο ευαίσθητα απο ότι νομίζετε. Όταν είναι μικρά και δεν φτάσουν τους 2 μήνες δεν πρέπει να είναι σε εξωτερικό περιβάλλον, εκτός φυσικά και είναι Καλοκαίρι και δεν έχουμε βροχές.

Απο την εμπειρία μου που ασχολούμαι με τις κότες έχω δεί πολλές περιπτώσεις αναπνευστικού προβλήματος. Μια απο τις ασθένειες που θερίζει στο αναπνευστικό και είναι πολύ κολλητική, και θανατηφόρα, είναι το μυκόπλασμα. Θεραπεύεται εύκολα με tylan που το αγοράζουμε απο το κτηνιατρείο. Τα πουλιά που θα γιατρευτούν με το φάρμακο παραμένουν φορείς της ασθένειας, όμως τα ίδια δεν αρρωσταίνουν. Οπότε μπορούμε στο μέλλον να τα σφάξουμε κανονικά χωρίς πρόβλημα.

Η εμπειρία η δική μου λέει όμως, ότι όποιος είναι προσεκτικός και δεν φέρνει ξένα πουλιά στο κοτέτσι του, δύσκολα μπορεί να κολλήσει μια τέτοια ασθένεια, πόσο μάλλον αν έχει και μια καλή ράτσα κότας, ανθεκτική. Το πιο συχνό πρόβλημα είναι πρόβλημα στο αναπνευστικό λόγω κρυώματος, λόγω πουλιών τα οποία έχουν αρπάξει "πνευμονία" απο το κρύο. Σε μια τέτοια περίπτωση τα συμπτώματα είναι απλά. Τα πουλιά κάνουν ένα ελαφρύ χρού χρού, που ακούγεται κυρίως στον ύπνο τους, δεν είναι μεταδοτικό, και τα πουλιά τρώνε κανονικά. Με λίγα λόγια απο κάποιο κρύωμα τους έμεινε χουσούρι, δεν ξέρω και εγώ πως ακριβώς να το εξηγήσω.

Επειδή αυτή η περίπτωση αναπνευστικού είναι πολύ συχνή θα σας πω τη λύση. Όταν έχουμε μια ελαφριά περίπτωση σαν αυτή παίρνουμε δραστικά μέτρα. Πρώτη κίνηση απομακρύνουμε τα πουλιά έτσι ώστε να ξεκινήσουμε εντατική θεραπεία, και φυσικά να μην κολλήσουν τα άλλα σε περίπτωση που είναι κάτι κολλητικό. Μπορεί να είναι κάποιο μυκρόβιο, βακτήριο η κάτι τέτοιο τέλως πάντων.

Τώρα θα σας πω τα βιολογικά όπλα που έχουμε στα χέρια μας, και πιστέψτε με έχουν πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα απο όσο νομίζουν μερικοί! Τα φάρμακα τα έχει δώσει η ίδια η φύση, αρκεί κάποιος να τα δοκιμάσει και να δεί τις εκπληκτικές ιδιότητες που έχουν!

Πρώτη βιολογική τροφή που πρέπει να ταίσουμε τα πουλιά είναι αλεσμένο σκόρδο με αλεύρι. Παίρνουμε ένα ολόκληρο σκόρδο, και το ανακατεύουμε με 1 κιλό φύραμα, η 1 κιλό αλεύρι καλαμπόκι. Το φτιάχνουμε εκείνη τη στιγμή που θα ταίσουμε τα κοτόπουλα. Για παράδειγμα, αν έχουμε 15 άρρωστα κοτόπουλά ηλικίας 2 μηνών, φτιάχνουμε μισό κιλό τροφή για το πρωί και μισό κιλό για το βράδυ, στο περίπου οι ποσότητες. Το σκόρδο είναι φάρμακο, έχει αντιβιοτικές αντιβακτηριακές ιδιότητες και κάνει δουλειά! Επίσης μέσα στη τροφή του ενός κιλού ρίχνουμε και 2 κουταλιές της σούπας ξύδι, το οποίο δεν κάνει τόσο καλή δουλειά, όμως πιάνει και αυτό μερικά βακτήρια.

Η δεύτερη και σημαντικότερη κίνηση είναι να χορηγήσουμε στο νερό απο τα κοτόπουλα υγρό βάμμα πρόπολης, 10 σταγόνες ανα λίτρο νερού. Εδώ τώρα χτυπάμε όλες τις ασθένειες με ένα απο τα ισχυρότερα αντιβιοτικά της φύσης! Το βάμμα στο νερό, μόλις το πιούν τα πουλιά, απολυμαίνεται ο οργανισμός, απο βακτήρια μικρόβια, μύκητες, και ότι άλλο κακό υπάρχει μέσα στον οργανισμό. Η αποτελεσματικότητα του πλέον είναι γνωστή απο πολλούς που εκτρέφουν κοτόπουλα, αλλά και απο εμένα που το χορηγώ στις κότες μου προληπτικά συνεχώς. (Ειδικό βάμμα πρόπολης μπορείτε να προμηθευτείτε απο το τηλ6992328889 απο τη Κ. Χριστίνα με 4 ευρώ μεταφορικά πανελλαδικά).

Τρίτη και βασική κίνηση είναι να προσφέρουμε ένα ζεστό και ξηρό ευρύχωρο περιβάλλον στα προσβεβλημένα κοτόπουλα και μπορούμε άφοβα να εφαρμόσουμε τη θεραπεία. Να ξέρετε ότι αν πρόκειται για κάποια ισχυρή ασθένεια, ίσως δεν μπορέσουμε να εξαλλείψουμε την ασθένεια με τους παρακάτω τρόπους. Όμως απο την εμπειρία, όταν τα πουλιά έχουν βαριά ασθένεια ψωφούν το ένα μετά το άλλο, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση χορηγείτε φάρμακο απο κτηνίατρο, και ταυτόχρονα μπορούμε να δώσουμε σκόρδο, πρόπολη αλλά και ξύδι για να διναμώσουμε τον οργανισμό των κοτόπουλων και να πάρουν γρήγορα τα πάνω τους για να αναπτυχθούν!
   

2 σχόλια:

  1. Αναστάσιος Μαντζιαβάς, Κτηνίατρος25 Νοεμβρίου 2016 στις 8:43 π.μ.

    Ιδιαίτερα σωστή, η συμβουλή της αγοράς όλων των πτηνών μαζί, και όχι λίγα λίγα από διαφορετικούς προμηθευτές, καθώς κάθε νέο πουλί μπορεί να είναι μια ωρολογιακή βόμβα για το κοτετσι!! Επίσης, στο χώρο που έχει κάποιος πτηνά για θεραπεία, πρέπει να είναι ζεστά,να αερίζεται σωστά, και να επαρκεί ο χώρος ωστε τα πουλια να μην τσακώνονται.Διαφορετικά, δεν θα δουλέψουν ούτε τα συμβατικά φάρμακα, ούτε οι φυσικές θεραπείες.Τέλος, τα συμβατικά φάρμακα δεν είναι κάτι που θέλετε να στοκάρετε στο ''φαρμακείο'' του κοτετσιού.Πρώτα από όλα λήγουν συνήθως μέχρι που θα τα χρειαστείτε, και μια (φθηνή) αντιβίωση δεν είναι για όλες τις ασθένειες, αρά θα χρειαστεί να αγοράσετε κάποια διαφορετική όταν προκύψει πρόβλημα.Η πρόπολη μάλλον δεν λήγει ποτέ, ή όχι, το έχω απορία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα η θεραπεία αυτή που συστήνεται για πόσες μέρες είναι;
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή