Η πιο έξυπνη πατέντα για φωλιές στο κοτέτσι: Το κόλπο για περισσότερα αυγά και κλώσσες κότες...



Σήμερα όπως πάντα έχουμε μια πανέξυπνη πατέντα για φωλιές! Από την εμπειρία μου μπορώ να πω με σιγουριά, ότι όποιος εφαρμόσει αυτό το κόλπο μπορεί να αυξήσει την αυγοπαραγωγή στο κοτέτσι του, όπως επίσης και να έχει και περισσότερες κλώσσες! Όπως σας έχω πεί, μια καλή φωλιά είναι πολύ βασικό για το κοτέτσι μας. Οι κότες επηρεάζονται πολύ απο το μέρος που γεννάνε και περνάνε αυτή την λίγη ώρα καθημερινά. Όταν γεννάνε σε μια "έξυπνα" σχεδιασμένη φωλιά, διάφορες ορμόνες παρεμβαίνουν στον εγκέφαλο της, τα οποία δίνουν μυνήματα αυγοπαραγωγής κλωσσήματος κλπ. Εξάλλου η φύση λειτουργεί με ένα τρόπο... Όταν προσφέρονται ιδανικές συνθήκες χρειάζονται πολλοί απόγονοι!


Οι κότες λατρεύουν τις κρυμμένες φωλιές. Θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν ζούν ελεύθερες και γίνονται αλανιάρες πάνε και γεννάνε στις πιο άκυρες μεριές. Όμως έχουν μεγάλη προτίμηση μέσα στα πυκνά κλαριά, εκεί που τα αυγά τους, και η φωλιά δεν φαίνεται στο μάτι. Οι κότες θέλουν να γεννάνε και να μην τις βλέπει κανείς, ακόμη και οι άλλες κότες. Όταν αποκαλύπτεται η θέση της φωλιάς μέσα στον οργανισμό τους νιώθουν ότι η φωλιά αυτή δεν είναι κατάλληλη. Ωστόσο αυτό δεν πάει να πεί ότι δεν θα γεννάνε αυγά. Όμως εμείς θέλουμε περισσότερα, και σήμερα σας έχω ένα καλό κολπάκι.

Όπως ξέρουμε δεν μπορούμε να βάλουμε φωλιές όπου να ναι. Θέλουμε να πηγαίνουμε να παίρνουμε τα αυγά και να φεύγουμε. Μια πολύ αποδοτική πατέντα λοιπόν είναι οι φωλιές που έχουμε στο κοτέτσι να είναι μπόλικες, έτσι ώστε να υπάρχει μια έστω μικρή "ιδιωτικότητα". Μην ξεχνάμε ότι η κότα χρειάζεται το χώρο της. Όμως γίνετε και το άλλο. Οι κότες είναι πολύ ζηλιάρες, και ενώ εμείς έχουμε 10 φωλιές οι κότες να γεννάνε σε 2-3 κυρίως. Ένα καλό κόλπο για να τις μοιράσουμε σε όλες τις φωλιές είναι να αφήσουμε σημάδι η φόλι όπως ονομάζετε στις φωλιές που δεν γεννάνε. Πχ αφήνουμε ένα αυγό ψεύτηκο η παλιωμένο σε μια φωλιά, το σημαδεύουμε με μαρκαδόρο και δεν το παίρνουμε ποτέ.

Το κόλπο που θέλω να σας πω σήμερα όμως είναι πολύ πιο έξυπνο. Μπορούμε στις κλασσικές φωλιές που έχουμε φτιάξει να κάνουμε μια μικρή τροποποιήδη, μια απλή πατεντούλα, που στα δικά μας μάτια μπορεί να φαίνεται "ασήμαντη" για τις κότες όμως είναι σωτήρια. Ακούστε λοιπόν το κόλπο. Στις φωλιές που ήδη έχετε, πάρτε και καρφιτσώστε μια κουρτινούλα σε σχήμα όπως τα παράθυρα των σπιτιών. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για κάθε φωλιά όμως το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό. Η κουρτίνα κρύβει αρκετό φώς και η φωλιά γίνεται σκοτεινή, ότι πρέπει για να ξετρελαθούν οι κότες. Με αυτό το κόλπο προσπαθούμε να μιμηθούμε τα κλαριά που καλύπτεται μια φυσική φωλιά.

Πιστέψτε με αυτό το λίγο σκοτάδι που θα προσθέσουμε έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα αυγά αλλά και στις κλώσσες. Με μια καλή διατροφή, λίγο καλές θερμοκρασίες, και μια παραγωγική ράτσα, σε συνδιασμό με καλές φωλιές μπορούμε να κάνουμε τις κοτούλες πιο παραγωγικές. Και φυσικά όταν ζούν καλύτερα, και έχουμε ένα κοτετσάκι φτιαγμένο με μεράκι, έχουμε και ως αντάλλαγμα ένα άλλο πράγμα, αυτός της ηθικής ικανοποιήσης και της δημιουργίας.







Και μερικές άλλες πατέντες...














   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου