Πως στήνουμε κοτέτσι απο την αρχή - Πότε αγοράζουμε τα κοτόπουλα - Πως έχουμε μέγιστη αποτελεσματικότητα σε αποδόσεις!



Όλοι ούτε λίγο η πολύ, όταν καλυτερεύει ο καιρός έχουμε ένα πράγμα στο μυαλό μας. Να γεμίσουμε τον κήπο μας με κοτόπουλάκια! Να αναθρέψουμε τα δικά μας πτηνά για την το σπίτι και τη διατροφή της οικογένειας. Να φτιάξουμε τα δικά μας αυγουλάκια, να τρώμε το δικό μας κρέας. Τι καλύτερο άλλωστε να δημιουργούμε μόνοι μας, απο το μηδέν! Πόσο μάλλον και τα κοτόπουλα, που είναι τα πιο εύκολα στην εκτροφή. Εννοώ συγκριτικά με άλλα ζώα πχ, τα κουνέλια αρρωσταίνουν πολύ εύκολα, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Όσον αφορά την τιμή, τα κοτόπουλα μπορούμε να τα προμηθευτούμε έτοιμα, μεγαλωμένα 1 μηνών, σε πολύ καλή τιμή, ακόμα και κάτω απο 3 ευρώ.

Γενικά η καλύτερη εποχή για να φτιάξει κάποιος το κοτέτσι του και να αγοράσει τα πρώτα του κοτόπουλα είναι η Άνοιξη! Πρόκειται για την ιδανικότερη εποχή απο όλες τις απόψεις. Ζέστη αύθονη τροφή, έντομα, πρασινάδες σε όλα τα κτήματα τι καλύτερο για τα νέα μας κοτόπουλα; Το βασικότερο όμως είναι οι ασθένειες! Όταν πλέον κοπάσει το κρύο και αρχίσει ο καιρός να φτιάχνει δεν υπάρχουν τόσες ασθένειες. Τα περισσότερα κοτόπουλα χάνονται με το κρύο, χειμώνα φθινόπωρο και εποχές που αρρωσταίνουν και οι άνθρωποι.

Όταν λέμε όμως να ξεκινήσουμε κοτόπουλα, την Άνοιξη, τι ημερουμηνία λέτε να είναι πιο σωστή; Προσωπικά πιστεύω ότι απο μέσα Μαρτίου είναι η ιδανικότερη περίοδος. Φυσικά αν κάνει κρύο έχουμε προφυλαγμένα τα πουλιά μας, και αν θέλουμε τους βάζουμε και μια απλή στρογγυλή λαμπίτσα, στο κλουβί τους, για να είναι ζεστά και να μην κρυώνουν. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι το Πάσχα είναι η καλύτερη περίοδος για αγορά κοτόπουλων. Τότε στα καταστήματα με κοτόπουλα είναι που γίνετε χαμός και αγοράζουν όλοι. Και ξέρετε όταν αγοράζουν πολλοί υπάρχει κατανάλωση, άρα δεν υπάρχουν και άρρωστα. Είναι μια άποψη και αυτή...

Ένα βασικό λάθος που γίνετε με τα κοτόπουλα είναι η αγορά σε λάθος εποχή, και η εγκατάσταση τους σε λάθος χώρο. Πχ αγοράζουμε κοτόπουλα μέσα στο Φεβρουάριο, και αντί να τα έχουμε προστατευμένα σε ένα ζεστό ευρύχωρο κλουβί, τα αμολάμε στον κήπο σε περιφραγμένο μέρος. Ακόμα και τον Μάρτιο είναι μη κατάλληλη η εκτροφή μικρών έως 1-2 μηνών πουλιών σε εξωτερικό χώρο. Η υγρασία και το νερό στα πόδια αν βρέχονται δημιουργεί ασθένειες. Τα πουλιά για να είναι υγειέστατα πρέπει να μένουν σε ξηρό μέρος, να μην βρέχεται το έδαφος που πατάνε, να τρώνε ξηρή τροφή και να είναι καλυμμένο με ένα πανί, όλο το κλουβί έτσι ώστε να μην βαράνε οι αέριδες και μας αρρωστήσουν. Οι αέριδες είναι ένας πολύ υπουλός εχθρός για αυτό προσέξτε.

Η θερμοκρασία σε συνδιασμό με καλή πλούσια τροφή, είναι ο τέλειος συνδιασμός για μέγιστη ανάπτυξη και κρεατοπαραγωγή. Αν για παράδειγμα πάρουμε κοτόπουλα αρχές Μαίου που είναι ήδη πολύ ζεστός ο καιρός, τότε τα πουλιά αναπτύσσονται με τη μέρα. Έχω παρατηρήσει ότι τα κοτόπουλα αναπτύσσονται απίστευτα γρήγορα σε θερμοκρασία 20 βαθμούς. Αν θέλουμε να πάρουμε κοτόπουλα εποχή που κάνει κρύο, τότε πρέπει να φτιάξουμε κλουβί που να μένει ζεστό και να μη βρέχεται. Η λάμπα μπαίνει συνήθως σε πουλιά κάτω των 30 ημερών, αν όμως το κρύο είναι έντονο η λάμπα συνίσταται, γιατί πέρα απο γρήγορη ανάπτυξη τα πτηνά τρέφονται περισσότερες ώρες και μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Φυσικά η κατανάλωση ρεύματος είναι κάτι που όλους μας απασχολεί. Εγώ όταν βάζω κοτόπουλα τα βάζω στο κλιμακοστάσιο, στη ταράτσα του σπιτιού, όπου ο χώρος έχει ένα τσίγγο για κάλυψη, πράγμα που κάνει το μέρος ιδιαίτερα ζεστό ακόμα και το χειμώνα. Κόλπα για να γλιτώνουμε λίγα έξοδα παραπάνω..

Όσον αφορά το στήσιμο του κοτετσιού, είναι το πιο εύκολο πράγμα που έχουμε να κάνουμε. Τρία πράγματα είναι τα βασικά που πρέπει να προσέξουμε.
1. Προστασία απο εχθρούς δηλαδή καλή περίφραξη, ακόμα και στο επάνω μέρος.
2. Προστασία απο τις βροχές - Δηλαδή να έχουμε ένα μέρος όπου οι κότες θα μπορούν να κάθονται χωρίς να βρέχονται.
3. Ύπνος: Φτιάχνουμε μια πρόχειρη κλούβα - κούρνια με σκέπαστρο όπου θα μπαίνουν οι κότες για να κοιμούνται. Είναι πολύ απλό. Χρειαζόμαστε ένα κλουβί με μεγάλη πόρτα να χωράνε οι κότες, αρκετά υπερυψωμένο απο το έδαφος, για να πέφτουν κάτω οι κουτσουλιές. Για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω μπορούμε να φτιάξουμε μια πρόχειρη αποθηκούλα η οποία θα έχει πόρτα, και μέσα θα κοιμούνται οι κότες, αλλά θα προστατεύονται και όταν βρέχει, όπως επίσης και απο τους εχθρούς. Για τον ύπνο τους αρκεί να καρφώσουμε ένα μέτρο απο το έδαφος ξύλινες βέργες με διάμετρο περίπου 2 εκατοστά για να πιάνονται καλά με τα πόδια τους.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου