Συμπτώματα οτι τα κοτόπουλα είναι άρρωστα



Όταν η κότα νοσεί απο κάποια ασθένεια αμέσως εμφανίζει συμπτώματα! Όμως στο ανθρώπινο μάτι είναι αόρατα ειδικά στην αρχή που πρέπει να είσαι πολύ παρατηρητικός για να τα δείς.. Τα πουλιά εκ φύσεως προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα τους για να μην γίνονται στόχος στους θηρεύτες τους. Γενικά στη φύση όλα τα σαρκοφάγα ζώα επιλέγουν τα αδύναμα και τα άρρωστα. Έτσι οι κότες και τα πουλιά προσπαθούν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι όλα πηγαίνουν καλά.
Συνήθως το σημείο που αρχίζουμε και βλέπουμε ευδιάκριτα τα συμπτώματα, είναι το τελευταίο στάδιο και τα πουλιά επρόκειτο να ψωφήσουν αν δεν δράσουμε γρήγορα.

Το πρώτο στάδιο παιδιά που υποδηλώνει οτι μια κότα είναι άρρωστη (ισχύει για όλα τα πουλιά) είναι το ακαριαίο αδυνάτισμα. Μια υγιής καλοστεκούμενη κότα πρέπει να την πιάνουμε και να γεμίζει το χέρι μας κρέας! Μια άρρωστη κότα θα είναι όλο κόκκαλα! Συγκεκριμένο το πρώτο εμφανές σημάδι αδυνατίσματος στα πουλερικά είναι η καρίνα δηλαδή το κόκκαλο ανάμεσα απο το στήθος.




Αν πιάσουμε μια φυσιολογική κότα σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να υπάρχει το κόκκαλο και στα πλάγιο κρέας. Εν αντίθεση αν πιάσουμε μια άρρωστη το κόκκαλο είναι μεγαλύτερο και πετάγεται εμφανέστατα προς τα έξω.

Αυτή είναι μια ένδειξη παιδιά οτι η κότα είναι άρρωστη και πάσχει απο κάτι το οποίο δεν θα την αφήσει να ζήσει καιρό διότι της τρώει τη "σάρκα". Σε άλλη περίπτωση αν μια κότα έχει κάτι στο αναπνευστικό συνήθως αντέχει πολύ περισσότερο καιρό χωρίς να ψωφήσει.

Δεύτερη ένδειξη είναι όταν μια κότα κάθεται μόνη της φουσκομπουνιασμένη! Κουνιέται μόνο οταν πετάμε φαγητό στις αλλές κότες. Σύντομα μόλις φάει επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση και κλείνει τα μάτια. ενώ τα ανοίγει μόνο αν ακούσει κάποιο ιδιαίτερο θόρυβο. Και αυτό το σύμπτωμα δείχνει ασθένεια σε προχωρημένη μορφή!




Τρίτο σύμπτωμα είναι νερουλές κουτσουλιές! Μερικές φορές με αίμα μέσα! Αν δούμε αίμα είναι πολύ πιθανό να έχουμε κοκκιδίωση και θέλει άμεσα φάρμακο. Αν ρωτήσουμε μια κτηνίατρο να μας δώσει το κατάλληλο φάρμακο θα το έχει σίγουρα.

Γενικά πάντως οι κτηνίατροι δεν μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και τα πουλιά να τους πάμε στο εργαστήριο. Μπορώ με σιγουριά να σας πώ οτι πάνω στις ασθένειες και τα συμπτώματα όσον αφορά την πράξη δεν γνωρίζουν τίποτα. Μιλάω ως ένας άνθρωπος που εχασε άπειρα πουλιά εξαιτίας τους!

Εμπιστευτείτε καλύτερα έναν εκτροφέα για το τί φαρμακεύτική αγωγή θα ακολουθήσετε παρά έναν άσχετο κτηνίατρο. Οι μόνοι επιστήμονες που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι όσοι ειδικεύονται στα πουλιά και ονομάζονται πτηνίατροι. Μόνο και μόνο αυτοί!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει ακαριαία να κάνουμε αν δούμε οτι κάτι δεν πάει καλά στο κοτέτσι είναι να απομακρύνουμε σε "καραντίνα" τα άρρωστα πουλιά. Ακόμη και να υποπτευόμαστε κάτι και να μην είμαστε σίγουροι πρέπει να το διαχωρίσουμε απο τα υπόλοιπα. Απο μια τέτοια κίνηση μπορούμε να προλάβουμε τα χειρότερα, δηλαδή να κολλήσει όλο το κοτέτσι.

Γενικά παιδιά με την πρόοδο της επιστήμης υπάρχουν φάρμακα για τις περισσότερες ασθένειες. Αν δηλαδή δώσουμε το σωστό φάρμακο στα πουλιά αυτά γιατρεύονται άμεσα οτι και αν έχουν. Είναι λίγες οι ασθένειες που είναι ανίατες και δεν μπορούμε να τις γιατρέψουμε. Σύντομα θα προσπαθήσω με μια νέα σειρά αναρτήσεων να σας διαφωτίσω πάνω πιο συνηθησμένες ασθένειες και την εμπειρική αντιμετώπιση τους. Διότι οι γνώσεις πρέπει να μοιράζονται προς όλους!

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου