Το μεγαλύτερο λάθος στο τάισμα των κοτόπουλων. Οι περισσότεροι δε το γνωρίζουν....



Αγοράζουμε τα πρώτα κοτόπουλα για το σπίτι, και το πρώτο ερώτημα δημιουργήθηκε. Τι τροφή να ταίσω; Είναι απαραίτητο το φύραμα που πωλείτε έτοιμο στο ζωοτροφάδικο, υπάρχει άραγε τρόπος να το αποφύγω για να μην ταίσω απο αυτό τα κοτοπουλάκια μου; Φίλες και φίλοι όλοι μα όλοι που ασχολούνται με τα κοτόπουλα θέλουν ένα πράγμα! Το κρέας και τα αυγά να είναι όσο πιο αγνά και βιολογικά γίνετε, και για να το πετύχει κάποιος αυτό πρέπει να ξέρει τι ζωοτροφή ταΐζει τα κοτόπουλα του!
Το φύραμα που δίνουν έτοιμο κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να περιέχει. Απο τις ετικέτες πίσω απο το τσουβάλι έχω δεί ότι περιέχει: Μεταλλαγμένη σόγια, φάρμακα κατά της κοκκιδίωσης, βιταμίνες σε σκόνη και άλλα συστατικά που δεν θα επέλεγε κανένας για να ταίσει τα σπιτικά κοτόπουλα. Η μεταλλαγμένη σόγια δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, διότι δεν είναι κάποιο "φάρμακο". Απλός ο σπόρος που καλλιεργήθηκε, τροποποιήθηκε γεννετικά έτσι ώστε να είναι πιο ανθεκτικό το φυτό να μην χρειάζεται ραντίσματα κλπ. Όπως και να έχει πολύ την αποφεύγουν, και σίγουρα υπάρχουν αρκετοί τρόποι.

Πηγαίνοντας να αγοράσω κοτόπουλα, με ρωτάει ένας υπάλληλος του καταστήματος "Τι τροφή θα ταίσεις τα πουλιά¨.  Του λέω δώσε μου δυό τσουβάλια καλαμποκάλευρο, το ψιλό. Και μου απαντά χωρίς να σκεφτεί καν "Δε κάνει το καλαμπόκι. Δεν πρόκειται να φτιάξεις πουλιά έτσι. Φύραμα θα πάρεις". Του λέω δώσε μου εσύ το καλαμποκάλευρο, και άσε τα πουλιά αν θα γίνουν!! χαχα... Εκείνη τη χρονιά έφτιαξα τα πιο νόστιμα και κατατρύφερα κοτόπουλα! Πάχυναν τόσο πολύ απο το καλαμπόκι, που ήταν απίστευτο! Φυσικά το κόλπο που έκανα τότε, είναι να ταίζω ποικιλία στα κοτοπουλάκια και όχι μόνο καλαμπόκι έτσι σκέτο. Στο καλαμποκάλευρο έριχνα και λάδι, ηλιέλαιο, ελαιόλαδο εναλλάξ, και το έτρωγαν σαν τρελά. Αν περίσευε δε κανένα αυγό, η γάλα, το ανακάτευα με το καλαμπόκι και γινόταν το καλύτερο φαγητό. Ακόμη και φακές η φασολάδα έριχνα μέσα στο καλαμπόκι και τα πουλιά το πετσόκοβαν! Το χορτάρι δεν έλειπε καμία μέρα απο την διατροφή τους.

Που γίνετε όμως το μεγαλύτερο λάθος λέτε; Γιατί όλοι λένε ότι τα κοτόπουλα δεν μεγαλώνουν με καλαμποκάλευρο; Μήπως έχει μια δόση αλήθειας αυτό τελικά; Πολλοί φτιάχνουν κλούβα με κοτόπουλα, και νομίζουν ότι ταίζοντας ΣΚΕΤΟ καλαμποκάλευρο, θα μεγαλώσουν τα πουλιά. Είδα πρόσφατα σε φίλο μου κοτόπουλα 6 μηνών, θρεμμένα μόνο με καλαμπόκι απο 1 ημερών, και αν βλέπατε πως ήταν θα παθαίνατε σοκ. Μια χούφτα το κάθε ένα, όλο κόκκαλα, και πουθενά κρέας. Δυστυχώς πολλές φορές έχω δεί αυτό το λάθος, τα κοτόπουλα δεν μπορούν να μεγαλώσουν απο μικρά ΜΟΝΟ με καλαμπόκι. Χρειάζονται κάτι πολύ πιο πλήρες για να μεγαλώσουν.

Καλώς η κακώς όποιος θέλει να φτιάξει ένα έτοιμο μείγμα, πλήρες, να γεμίζει τις ταίστρες του και να φεύγει, και τα κοτόπουλα να μεγαλώνουν με τη μέρα, πρέπει να ταίσει φύραμα! Το φύραμα όμως δεν είναι απαραίτητο να το αγοράσουμε. Μπορούμε να το φτιάξουεμ και μόνοι μας. Εγώ προσωπικά τώρα για τα κοτόπουλα μου ταίζω το εξής: 50% Σόγια, 15% καλαμπόκι, 15% πίτουρο, 15% κριθάρι και 5% μαρμαρόσκονη, και ένα φλιτζανάκι αλάτι στα 40 κιλά τροφής. Το μείγμα είναι αρκετά πλήρες και τα πουλιά θα δείτε πως θα αναπτύσσονται. Όσον αφορά τη σόγια δεν υπάρχει μη μεταλλαγμένη δυστυχώς, αλλά είναι ότι πιο θρεπτικό υπάρχει για τα κοτόπουλα όταν είναι μικρά. Να φανταστείτε η σόγια έχει έως και 40% πρωτείνη όταν τα υπόλοιπα δημητριακά βρίσκονται κοντά στο 10. Η σόγια είναι το πιο πλήρες δημητριακό, και όλοι το γνωρίζουν αυτό!
   

5 σχόλια:

  1. ΚΟΨΕ ΣΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΜΙΚΡΟ ΗΛΙΟΣΠΟΡΟ 20% ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ 40% ΣΙΤΑΡΙ 30% ΚΑΙ ΚΡΙΘΑΡΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ 10% ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ. ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΗΝ ΣΟΓΙΑ ..... ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΒΑΛΤΕ Η ΗΛΙΟΣΠΟΡΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΨΥΧΑΝΘΗ (ΛΟΥΠΙΝΟ,ΜΠΙΖΕΛΙ,ΚΟΥΚΙ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγώ για πάχυνση βάζω:

    17% σογια
    8% ηλιαλευρο
    45% καλαμπόκι
    20% στάρι
    10% πίτουρα

    2.5% μαρμαρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλοι μου σαν γεωπόνος να σας πω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να ταϊζουμε με σόγια*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΙ ΕΓΩ ΣΑΝ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ, ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ, ΤΙΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.

      Διαγραφή