Πόση τροφή τρώνε οι κότες ανά ημέρα; Τι διατροφή κάνουμε για μέγιστες αποδόσεις;



Σήμερα έχουμε κάποιες πολύ χρήσιμες πληροφορίες: Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πόσο τροφή χρειάζεται μια κότα τη μέρα; Απο την εμπειρία μου θα πω, ότι εξαρτάται αν είναι ελευθέρας η όχι. Μια κότα ελευθέρας που τρώει φρέσκο χορτάρι μπορεί να ζήσει και με λιγότερο απο ένα απλόχερο καλαμπόκι τη μέρα. Μερικοί μάλιστα ξεχνάνε να ταίσουν τις κότες τους μερικές φορές, αλλά εφόσον είναι αμολυμένες σε χωράφι όλο και κάτι βρίσκουν να φάνε! Φυσικά δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός της κότας, αν δεν υπάρχει μια ισορροπημένη διατροφή.
Όταν όμως μια κότα είναι κλεισμένη, τότε η διατροφή της βασίζεται εξολοκληρου σε αυτό που ταίζουμε. Γενικά στις κότες, υπάρχουν ράτσες που είναι πολύ λιτοδίαιτες, ειδικευμένες στο να γεννάνε πολλά αυγά. Μάλιστα οι λέγκορν, οι πιο γνωστές άσπρες κότες ειδικές για αυγοπαραγωγή τρώνε σχεδόν 100 γραμμάρια τη μέρα, και αποδίδουν το μέγιστο δυνατό μέγεθος σε αυγά!

Πάμε να δούμε λοιπόν όμως μερικές πιο αναλυτικές πληροφορίες, απο ένα φίλο μας που έγραψε στη σελίδα....

Γράφει λοιπόν...
Για να πάρεις αυγά σε επαγγελματική βάση χρειάζεσαι σόγια.
Η κότα ανάλογα την ράτσα θέλει από 110-140gr την ημέρα.
Leghorn, Lohman, isa brown 110gr/ημέρα
Οι πιο μεγαλόσωμες 140gr/ημέρα.
Τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει εγώ. Κι εγώ προσπαθούσα να την αποφύγω δίνοντας ηλιάλευρο αντί για σόγια αλλά και πάλι δεν μπορεί να την αντικαταστήσει.

Για να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή το φύραμα τους θα πρέπει να περιέχει (κατά την άποψή μου):

  • Καλαμπόκι 40-50%
  • Σιτάρι 15-20%
  • Κριθάρι 15-20%
  • Πίτουρο 5-7%
  • Σόγια 15-18%
  • Ηλιάλευρο 5-8%
  • Μάρμαρο 5-7%
  • Αλάτι 6κ.γ στα 10κιλά

Μπούκοβο(γλύκο ή καυτερο ανάλογα την εποχή)~12κ.γ στα 10κιλά
Ρίγανη, φασκόμηλο ,τσουκνίδα και ότι άλλο μπορείς να βρείς για να προσθέσεις στο φύραμα ~10κ.γ στα 10κιλά

Στις αναλογίες μπορεί να παίξει ο καθένας όπως κρίνει αυτός καλύτερα.
Δεν μιλάω σαν επαγγέλματίας αλλά σύμφωνα με αυτά που βάζω εγώ.
   

12 σχόλια:

  1. γεια σας,εκτος απο αυτους που θελουν τις κοτες για εκμεταλευση,υπαρχουν και εκεινοι που τις θελουν για συντροφια και δυστυχως ολες οι πληροφοριες αφορουν το πως θα φαγωθουν οι ιδιες και τα αυγα τους...χρειαζομαστε κι εμεις πληροφοριες για την ευζωια τους και μονο...θα μπορουσατε να εχετε και ενα κεφαλαιο για εμας,λοιπον,με πληροφοριες για το τι τους αρεσει,πως να τους κραταμε το ενδιαφερον και οτι αλλο χρειαζονται για να ζησουν απλα τη ζωη που δικαιουνται???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. XAAAXAXAAXXAXAXAXAXAXAXAXAXXAXAXXAXAX

      Διαγραφή
    2. Κοιμάμαι με κοτούλα δίπλα από το κρεβάτι μου - όχι επάνω. Φαγητό και νερό έξω από το σπίτι κι έρχεται μόνη της μέσα μόνο για ύπνο το βράδυ. Είναι ιδιαίτερη κότα και αφού έχασε την παρέα της αναγκάστηκα να την κάνω ζώο συντροφιάς. Κοιμάται σε δικό της σημείο - κρεβάτι καπάκι από φελιζολ για μόνωση από το δάπεδο με επένδυση και δίπλα σε καλοριφέρ. Οι κότες μαθαίνουν...

      Διαγραφή
  2. μια απλη χωριατικη κοτα κανονικου μεγεθους, ποση τροφη σε χρηματα χρειαζεται το μηνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα, πηρα 10 κοτες τον Αυγουστο, τις εχω ελευθερες απο το πρωι μεχρι πριν νυχτωσει διοτι εχουν 2 στρεμματα να κινηθουν, φρεσκο νερο παντα και τους δινω συν καλαμποκι και σιταρι κ λαχανικα που βγαζω απο το μαγειρεμα. Παρολα αυτα σημερα εχουν μεινει 6, πεθαινει η μια σχεδον μετα την αλλη. Τις πηρα 2 μηνων κ ακομα αυγα δεν εχει κανει καμια. Τι κανω λαθος μπορειτε να με βοηθησετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στα 40 κιλά σιτηρών βάλτε μέχρι 4 κουταλιές της σούπας
    μπούκοβο περασμένο από το μουλτι για να γίνει σκόνη. Υπόψη, λέγοντας κουταλιές πάντα θεωρούνται κοφτές. Αν το ρίξετε ακέραιο υπάρχει ο κίνδυνος να χάσετε κότες από την ίδια ημέρα. Η κότα επιλέγει τους σπόρους όταν τους βλέπει, κι αν της αρέσουν δεν θα σταματήσει μέχρι να χορτάσει. Δίνετε τέτοιου είδους πιπεροειδή μόνο κατά την περίοδο ψύχους. Ποτέ τους θερμούς μήνες. Μία εναλλακτική είναι η γλυκειά πάπρικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή