Πατέντα για νεοσσούς κοτοπουλάκια 1-7 ημερών: Πως τα μεγαλώνουμε γρήγορα!



Η πιο ευαίσθητη ηλικία στα κοτοπουλάκια είναι όταν είναι 1-7 ημερών. Με μια "χαζομάρα" που θα κάνουμε, μπορούν τα κοτοπουλάκια να αρρωστήσουν, και να μας ψωφήσουν. Οι περισσότερες απώλειες σε κοτόπουλα γίνονται σε αυτή την ηλικία, και αυτό γιατί πολλοί δε γνωρίζουν τα μυστικά. Σήμερα λοιπόν θα πούμε όλες τις λεπτομέρειες, για το πως μεγαλώνουμε τους νεοσσούς μας, τα κοτοπουλάκια μας! Σε ποιό χώρο πρέπει να τα βάλουμε, τι πρέπει να τα ταίσουμε, τι εμβόλια πρέπει να τους κάνουμε, και όλα τα μυστικά για να έχουμε επιτυχία στην εκτροφή τους.

Ας πάμε λοιπόν απο την αρχή, δηλαδή τότε που βλέπουμε το πρώτο "ραγισμένο" αυγό, και ακουστεί το πρώτο τσίου τσίου! Τα κοτοπουλάκια γεννιούνται σε 21 ημέρες επώασης, και απο την στιγμή που θα απελευθερωθούν απο το τσόφλι, πρέπει να στεγνώσουν για 24 ώρες. Τα κοτοπουλάκια μπορούν να μείνουν νηστικά και χωρίς νερό, για τις πρώτες 24 ώρες μετά τη γέννηση τους. Και αυτό ξέρετε πως το κάνουν; Πριν γεννηθούν, ρουφούν μέσα στη κοιλιά τους ένα τελευταίο μέρος του κρόκου, ο οποίος είναι ικανός να τα θρέψει για 24 έως και 48 ώρες το μέγιστο. Δηλαδή με το που γεννιούνται τα κοτοπουλάκια είναι χορτάτα! Μπορούν όμως να φάνε απο το πρώτο 20 λεπτό, αλλά καλό είναι να μείνουν νηστικά, να ωριμάσει ο οργανισμός τους πρώτα.

Όσον αφορά την τροφή και το νερό. Τα μικρά κοτοπουλάκια, αν και τόσο μικροσκοπικά, έχουν πολύ ισχυρό πεπτικό σύστημα. Μπορούν απο τη πρώτη κιόλας ημέρα να χωνέψουν τριμμένους σπόρους, γι αυτό το φύραμα θεωρείτε η ιδανική τροφή. Το καλύτερο για ανάπτυξη στα μικρά κοτοπουλάκια είναι το αυγό το βρασμένο. Γενικά τα κοτοπουλάκια καταβροχθίζουν τα πάντα σε μικρά τριμματάκια. Μπορούμε λοιπόν σε ένα πιατάκι να τους βάλουμε αυγουλάκι τριμμένο με τα χέρια μας, δε πολύ μικρά κομματάκια. Επίσης λίγο ρυζάκι βρασμένο, μακαρονάκια κομμένα σε μικρά κομματάκια, μπορούν να καταναλωσουν τα κοτοπουλάκια αφου περάσουν 3-4 ημέρες ζωής. Γενικά τα πρώτα στάδια είναι πολύ κρίσιμα, και πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τη τροφή να είναι στεγνή, και ποιοτική. Δεν θέλουμε υγρασία στο μέρος που μεγαλώνουν τα πουλάκια.

Με το νερό... Εδώ παιδιά έχω να τονίσω, μεγάλη προσοχή! Δεν πρέπει να βάζουμε στα κοτοπουλάκια δοχεία που έχουν έστω και ένα εκατοστό βάθος, τα κοτοπουλάκια πνίγονται πανεύκολα. Έχω χάσει άπειρες φορές κοτοπουλάκια απο πνιγμό και δεν υπάρχει κάτι χειρότερο που μπορεί να σας συμβεί. Γι αυτό δώστε τη δέουσα σημασία. Εγώ για κοτοπουλάκια σε ηλικία 1-7 ημερών χρησιμοποιώ ποτίστρες για καναρίνια, καλά στερεωμένες. Για να στερεώσω τη ποτίστρα παίρνω ένα καπάκι απο βάζο μελιού, το γεμίζω κερί λιωμένο, και στη συνέχεια ακουμπώ τη βάση της ποτιστρούλας για να γίνει στέρεη και να μη μπορεί να γυρήσει ανάποδα.

Στο εμπόριο βρίσκετε και άλλες έτοιμες ποτίστρες πολύ πιο βολικές και ακόμα πιο φθηνές. Επιλέξτε ότι σα βολεύει, μόνο μην βάλετε κάτι αυτοσχέδιο που μπορεί να πνίξει τα κοτοπουλάκια μας.

Ο χώρος που μεγαλώνουμε τα κοτοπουλάκια, πρέπει να είναι ζεστός και ξηρός! Δεν είναι τίποτα δύσκολο. Ακόμα και σε ένα κουτάκι μπορούμε να μεγαλώσουμε τα κοτοπουλάκια. Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι λίγο άχυρο - πριονίδι σαν υπόστρωμα, και μια λαμπίτσα για να τα ζεσταίνει. Η λάμπα είναι απαραίτητη, όποιος δεν τοποθετήσει λάμπα χάνει τα πουλιά. Η λάμπα μπορεί να είναι είτε αγοραστή απο κατάστημα με ζωοτροφές και κοτόπουλα, είτε μια απλή στρογγυλή πυρακτώσεως. Την τοποθετούμε σε απόσταση 10-20 εκατοστά απο τα κοτοπουλάκια. Για να δούμε την ιδανική απόσταση παρατηρούμε τα κοτοπουλάκια πως νιώθουν άνετα, και τρώνε πίνουν χωρίς να κρυώνουν η να ζεσταίνονται πολύ. Όταν ζεσταίνονται πολύ ανοίγουν το στόμα τους, και απομακρύνονται απο τη λάμπα. Αν κρυώνουν μαζεύονται όλα κάτω απο τη λάμπα.

Τα εμβόλια που τους κάνουμε. Η σοβαρότερη ασθένεια είναι η ψευδοπανώλη. Και αυτό το εμβόλιο πιστεύω είναι το πιο βασικό και εύκολο στη χρήση. Αν πάμε στο κτηνίατρο θα δώσει πολλά εμβόλια, εμένα η γνώμη μου είναι ότι αυτό είναι το βασικό που πρέπει να γίνει. Είναι ένα φάρμακο σε σταγόνες, και το ζητάμε απο το κτηνίατρο για τη ψευδοπανώλη. Είναι ένα μικρό μπουκαλάκι. Εγώ στις ντόπιες ράτσες δεν κάνω ποτέ εμβόλια και δεν αρρωσταίνουν. Ωστόσο οι ράτσες που κάνουν πολλά αυγά και κρέας, θέλουν οπωσδήποτε αυτό το εμβόλιο. Αυτά λοιπόν για σημερα!


Δείτε προσεκτικα΄τη πατέντα αυτή. Μια λάμπα, ένα πιατάκι για φαγητό, μια μικρή ποτιστρούλα. Δεν είναι τίποτα δύσκολο. Μπορούμε να φτιάξουμε πανεύκολα την τέλεια θερμομάνα για να ζεσταίνονται τα κοτοπουλάκια εντελώς μόνοι μας χωρίς καμία βοήθεια. Μπορούμε να βάλουμε τα κοτοπουλάκια και σε ένα απλό κουτί. Απο πάνω δε χρειάζεται να είναι κλειστό. Τα κοτοπουλάκια ζεσταίνονται μόλις πλησιάζουν τη λάμπα
   

7 σχόλια:

  1. Έχω δύο κλώσσες. Όταν γεννηθούν τα κοτοπουλάκια τι θα πρέπει να προσέξω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΦΙΛΕ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥς ΜΑΘΕΝΗΙ ΝΑ ΤΡΟΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝΕ ΝΕΡΟ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΟΧΙ ΜΕ ΑΛΛΕς ΚΟΤΕΣ ΠΡΟΣΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΘΑ ΜΕΓΑΛΟΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΕΣΤΩ 2 ΜΗΝΟΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΣΙ [ ΑΛΛΕΣ ΚΟΤΕΣ ] ΠΡΟΣΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΞΕΒΑΘΑ 1 CM NA MHN ΠΝΗΓΟΥΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΑΟ ΤΟ SITE ΞΕΧΑΣΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΚΛΟΣΑ ΧΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΝΑΛΑΞ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΕΙΣ ΜΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΠΑΕΙ ΦΙΛΕ ΤΟ ΕΧΑΣΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΗ ΜΙΑ ΦΩΡΑ ΤΗΝ ΠΑΤΙΣΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΤΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

      Διαγραφή
  2. Γεια σας θέλω να ρωτήσω κάτι αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει.Ειχαμε βάλει μια κοτουλα για να βγάλει πουλάκια ήρθε η μέρα που βγήκαν τα πουλάκια χθες.εμειναν 2 αυγά κ πήγε ο άντρας μου να δει το ένα αυγό κ άκουγε τσίου τσίου έντονα κουνιόταν κ όλας κ το έσπασε μόνος του το αυγό ενώ δεν είχε ραγίσει καν.το πουλάκι ήταν ζωντανό αλλά άρχισαν να πηγαίνουν πάνω του μυρμήγκια κ το πήρα γιατί θα το έτρωγαν.το έβαλα σε ένα δωμάτιο στο σπίτι με θερμαντήρα μέσα για να είναι ζεστά.αυτο απ' τις 3 το μεσημέρι τώρα είναι 21:20 ακόμα ζει.δε ξέρω όμως τι να κάνω να το ταισω;κ τι;προσπάθησα με μια σύριγγα σιγά σιγά να του δώσω λίγο νερό.Ας μου πει κάποιος αν ξέρει παρακαλω πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό βράδυ έχω βγάλει πουλάκια που ειναι 15 20 ημερών όμως φαίνονται σαν 4 5 ημερών και σε μερικά πουλάκια τα πόδια άρχισαν να μην πιάνουν και δεν μπορούν να κάτσουν όρθια τι πρέπει να κανω? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα ! Τα εμβόλια ποτέ πρέπει να τα κάνουμε και για τα Κοκκιδια τους δίνουμε κάτι και αν ναι ποτέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή