Δε βρίσκω τις φωλιές που γεννάνε οι κότες. 2 εξυπνοι τρόποι να βρίσκουμε τα αυγά



Δε βρίσκετε τα αυγά που γεννάνε οι κότες, και οι φωλιές που έχετε φτιάξει είναι άδειες αποο αυγά; Μην ανησυχείτε καθόλου. Οι κότες έχουν αυτό το κακό συνήθειο, δηλαδή να "ξενογεννάνε" σε δικές τους φωλιές που φτιάχνουν μέσα στο κτήμα, τις αποθήκες, τους αχυρώνες, ακόμη και τα βάτα και τους θάμνους. Οι κότες τρελαίνονται να φτιάχνουν δικές τους φωλιές στις πιο απίθανες φωλιές. Ξέρετε παλιά συνέβαινε με τις κότες ένα πολύ περίεργο πράγμα. Μέσα στο Πάσχα, ξεφύτρωναν κοτοπουλάκια μαζί με τη κλώσσα, απο το πουθενά. Σκεφτείτε να πάτε μια μέρα στο κτήμα, και να δείτε μικρά κοτοπουλάκια. Τι μεγαλύτερη έκπληξη; Αυτό συμβαίνει πολλές φορές με κότες που γεννάνε σε δικές τους φωλιές.

Όταν η κότα γεννάει σε μια δική της φωλιά, και την μάθουμε που γεννάει, μπορούμε να τις παίρνουμε τα αυγά απο αυτό το μέρος, και πάντα να αφήνουμε 1 σημειωμένο αυγό, ουτοσώστε να μην καταλάβει ότι τις παίρνουμε τα αυγά. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα, η κότα που έχει μια μυστική φωλιά να θέλει να κλωσσήσει. Συχνά οι κότες πρίν κλωσσήσουν αλλάζουν θέση της φωλιάς τους, και κρύβονται, προκειμένου με κάποιο τρόπο να προστατέψουν τα αυγά τους, τα οποία και νιώθουν ότι τους τα κλέβουμε.

Ο πρώτος τρόπος για να ανακαλύψουμε τις "μυστικές αυτές φωλιές", είναι να έχουμε τα αυτιά μας 14. Κάθε μεσημέρι οι κότες κάνουν ένα χαρακτηριστικό ήχο ΚοΚοΚοΚΟΟΟΚΟΟΟΚΟΟ. Αυτός ο ήχος σημαίνει στη γλώσσα της κότας, έκανα αυγό, θέλω να κάνω αυγό, μου έχει πιάσει άλλη κότα τη φωλιά. Όποτε και να ακούσετε αυτό τον ήχο πάντως, να ξέρετε πως έχει γεννηθεί αυγό, η επρόκειτο να γεννηθεί. Θυμάμαι απο τα παλιά χρόνια τη γιαγιά μου, που κάθε φορά που ακουγε τις κότες να λαλάνε το μεσημέρι, έτρεχε για να δει απο που ακούγεται, και να καταλάβει που γεννάνε οι κότες. Ο ήχος αυτός καρφώνει τη θέση τους. Απο εκεί που ακούγονται, εκεί έχουν και τα αυγά τους. Ξέρετε με αυτή τη μέθοδο έχω βρεί φωλιές με 12 και 20 και μερικές φορές πιο σπάνια ακόμα και 30.

Η γιαγιά μου παλιά στο χωριό όταν ήθελε να δεί που γεννάνε οι κότες, και δεν έβρισκε τη φωλιά τους έκανε ένα άλλο κόλπο. Έκλεινε τις κότες μέσα στο κοτέτσι, και τις έπιανε όλες μια μια για να δεί ποιά έχει αυγό. Έβαζε το χέρι της στο πίσω μέρος, και με το δάχτυλο της μπορούσε να ακουμπήσει το αυγό, το οποίο ήταν έτοιμο να γεννηθεί. Όποια κότα είχε αυγό, τη κρατούσε μέχρι τις 12 το μεσημέρι, και μόλις έβλεπε να ζορίζεται και να τρελαίνεται για να πάει να γεννήσει, την άφηνε, και αυτή αμέσως πήγαινε στη φωλιά της. Η γιαγιά την ακολουθούσε και έβρισκε αμέσως την φωλιά. Είναι πράγματι ένας εγγυημένος τρόπος, αν εξαιρέσουμε το πρώτο μέρος με τον "Εσωτερικό έλεγχο".

Για να μάθουμε τις κότες να γεννάνε στις δικές μας φωλιές, πρέπει να τις φράξουμε για 7-10 μέρες, και να γεννάνε αναγκαστικά στο δικό μας μέρος. Οι κότες δηλαδή πρέπει να μάθουν τις δικές μας φωλιές, και να ξεχάσουν τις παλιές. Να ξέρετε όταν είναι αμολυμένες δύσκολα θα μάθουν τις δικές μας φωλιές. 
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου