Πόσο ψηλό φράχτη μπορεί να σκαρφαλώσει η αλεπού στο κοτέτσι: Ο κίνδυνος τελικά είναι σοβαρός!



Σήμερα θα πούμε μερικά μυστικά για να προφυλάξουμε τις κότες απο την αλεπού. Θα γνωρίζετε ότι είναι ένας απο τους πιο θανάσιμους εχθρούς του κοτετσιού. Είναι ένα αρπακτικό με τρομερή πονηράδα, και μπορεί να μας κάνει τη ζημιά εκεί που δεν το περιμένουμε. Γι αυτό σήμερα θα δώσουμε τις πιο χρήσιμες πληροφορίες που έρχονται μέσα απο την εμπειρία, και όχι απο τα βιβλία. Η αλεπού όπως σίγουρα γνωρίζετε είναι κακός αναριχητής. Δεν μπορεί ούτε να πηδήξει, αλλά ούτε και να σκαρφαλώσει. Αυτό σίγουρα το γνωρίζετε, όμως κατα πόσο αληθεύει; Πόσοι πτηνοτρόφοι έχουν χάσει κότες που τις είχαν περιφραγμένες με ψηλό φτάχτη;

Δείτε τι γράφει πτηνοτρόφος, που είδε με τα μάτια του εισβολή αλεπούς στο κοτέτσι:
Η αλεπού μπορεί να σκαρφαλώσει άνετα πάνω στο φράχτη, και έχω εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Σκαρφαλώνουν στα σύρματα, χρησιμοποιώντας τα πόδια τους. Ουσιαστικά ανεβαίνουν το φράχτη όπως σαν σκάλα, δηλαδή πανεύκολα. Μπορούν να ανέβουν μεγάλο ύψος. Απο την εμπειρία μου έχω δει αλεπού να ανεβαίνει 2μετρο φράχτη, σαν να ήταν "ίσωμα", δηλαδή σαν να μην υπήρχε φράχτης. Και αυτό είναι πρόβλημα, για να σωθούμε απο την αλεπού, πρέπει να κλείσουμε απο πάνω το κοτέτσι.
Άλλος πτηνοτρόφος γράφει...
Βλέπετε αυτά τα αλεπουδάκια στο κλουβί; Αυτός ο φράχτης που ήταν κλεισμένα, έχει ύψος περίπου 2 μέτρα. Τα αλεπουδάκια ήταν 3 μηνών και ανέβαιναν το φράχτη με τρομερή ευκολία, σαν να μην υπήρχε. Μετά μπήκαν σε φράχτη περίπου 3 μέτρα ύψος, και πάλι σκαρφάλωναν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Είμαι σίγουρος ότι μπορούν να σκαρφαλώσουν και ακόμα πιο ψηλά, αμά υπάρχει καλό φαγητό στην απέναντι πλευρά του φράχτη. Φανταστείτε μόλις 3 μηνών αλεπουδάκια να ανεβαίνουν, 3 μέτρα φράχτη, τι γίνετε με μια έμπειρη αλεπού που κυνηγάει για χρόνια;





Με λίγα λόγια η εμπειρίες φίλων, μας λένε, ότι η αλεπού είναι άριστη αναριχητής, και μπορεί να εισβάλλει στο κοτέτσι μας πολύ πιο εύκολα απο αυτό που νομίζουμε. Άλλες εμπειρίες μας λένε όμως, ότι όταν η αλεπού έχει έστω και ελάχιστο φόβο δεν ρισκάρει να περάσει φράχτη. Η αλεπού είναι πολύ πονηρή, και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ρισκάρει τη ζωή της, και να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σκύλο εντός του φράχτη. Μην ξεχνάμε, το γεγονός ότι περνάει το φράχτη, δε σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει και γρήγορα. Αν την τσακώσει ο σκύλος την ξέσκισε! Αυτός είναι ο λόγος που αμα μυρίσει σκύλο, δε πλησιάζει καν το φράχτη, γνωρίζει το κίνδυνο, για το θανάσιμο εχθρό της.

Απο την εμπειρία πολλών πτηνοτρόφων, υπάρχουν αρκετά περιστατικά με αλεπούδες που κατάφεραν να φάνε κότες ακόμα και με 1-2 μέτρα φράχτη. Ωστόσο όσο πιο ψηλός είναι ο φράχτης τόσο πιο ασφαλής είναι οι κότες, μιας και η αλεπού είναι πολύ φοβιτσιάρα.

Δείτε τώρα και το βίντεο που το φύλαγα για το τέλος. Μια αλεπού να σκαρφαλώνει....



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου