Κότες για αυγά η για κρέας; Ποιές ειναι καλύτερες;




Κότες για αυγά η για κρέας; Ποιές είναι οι καλύτερες;

Υπάρχουν κότες που είναι ιδιαίτερα παραγωγικές σε αυγά γεννώντας πάνω από 200 τον χρόνο και κότες που είναι παραγωγικές σε κρέας που γίνονται πολύ βαριές γρήγορα. Επίσης υπάρχουν κότες που μπορούν να κάνουν και τα δύο αυγά και κρέας. Ποιες να επιλέξω;

Αρχικά οι κότες που είναι για αυγά μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή σας κατακόρυφα. Καταναλώνουν λίγη τροφή και αποδίδουν στο μέγιστο. Επισης ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι ειναι μικρόσωμες αδύνατες και το καλοκαίρι δεν έχουν πρόβλημα με τις υψηλές θερμοκρασίες. Το μειονέκτημα τους είναι ότι δεν έχουν καθόλου κρέας και είναι όλο κόκκαλα σε περίπτωση που πρέπει να σφαχτούν. Ένα παράδειγμα αυγοπαραγωγικής ράτσας είναι οι leghorn.




Οι κρεατόκοτες γίνονται 3-4 κιλά γίνονται βαριές και σε μικρό χρόνο αποκτούν γρήγορα βάρος. Το κρέας τους είναι μπόλικο.. Δεν είναι παραγωγικές σε αυγά.  Το μειονέκτημα στα κρεατόπουλα είναι οτι πέρνονται τα πόδια τους επειδή δεν μπορούν να αντέξουν το μεγάλο βάρος που αποκτούν. Δηλαδή πρέπει να σφάζονται στην ώρα τους και να μην τα κρατάμε καιρό στο κοτέτσι. Πολλοι γι αυτο το πρόβλημα δίνουν γάλα και ασβέστιο στα πουλιά. Άλλο ένα μειωνέκτημα είναι ότι το καλοκαίρι ψωφάνε από θερμοπληξία. Οι κρεατόκοτες πιάνουν πολύ λίπος και το καλοκαίρι ζεσταίνονται πάρα πολύ.
Οι κότες που είναι για αυγά και κρέας κάνουν και τα δύο άλλα όχι τόσο καλά όπως οι προηγούμενες κατηγορίες. Δηλαδή είναι μέτριες στην παραγωγή αυγών και μέτριες στην παραγωγή σε κρέας. Ένα παράδειγμα τέτοιας ράτσας που κάνει και τα δύο ειναι οι κότες ράτσας sussex.



Δείτε και ένα σχετικό βίντεο για όσους ξέρουν λίγα αγγλικά....

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου