Πως καταλαβαίνουμε τη μεταδοτική αρρώστια στα κοτόπουλα πριν μας ψοφήσουν


Οι πιο μεταδοτικές ασθένειες στα κοτόπουλα μπορούν να μας κοστίσουν πολύ ακριβά. Ξέρετε ότι αν νοσήσει μια κότα, η ασθένεια μπορεί να κολλήσει μέσα σε 2-3 ημέρες σε όλα τα κοτόπουλα και να ψωφήσουν. Το κύριο μέσο μετάδοσης είναι το νερό τους αλλά και οι κουτσουλιές όταν κρατάνε υγρασία. Πχ πίνει η άρρωστη κότα νερό, και απο το σάλιο μεταδίδονται τα μικρόβια μέσα στη ποτίστρα. Έπειτα πίνουν οι άλλες οι κότες νερό, και έτσι η ασθένεια μεταδίδεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Υπάρχουν όμως μυστικά που αν τα γνωρίζουμε μπορούμε να σώσουμε τις κότες πρίν να είναι αργά. Και ένα καθαρό σύμπτωμα στις άρρωστες κότες φαίνεται κατευθείαν απο τις κουτσουλιές!
Η κουτσουλιά μιας υγειέστατης κότας πρέπει να είναι σφιχτή, χρώμα πράσινο έως καφέ ακόμη και γκρί, ενώ στην άκρη της πρέπει να είναι άσπρη. Σε γενικές γραμμές η διάρροια δηλαδή η νερουλή κουτσουλιά, δεν είναι δείγμα αρρώστιας. Πχ αμα δούμε κουτσουλιά που έχει νερό μέσα, και διάφορα στερεά υλικά είναι εντελώς φυσιολογικό. Επιπροσθέτως αν τα κοτόπουλα κάνουν διάροια σε χρώμα μπέζ καφέ πάλι δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι άρρωστα. Η κουτσουλια πολλές φορές παίρνει τέτοιο χρώμα απο τη τροφή. Πχ αν έχουμε κρεατόπουλα και τα ταίζουμε φύραμα, είναι φυσικό να έχουν διάροια κάποιες ημέρες εφόσον ο οργανισμός τους δεν μπορεί να χωνέψει την τροφή φυσιολογικά. Ειδικά σε κοτόπουλα ταχείας ανάπτυξης παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα.

Τώρα το ερώτημα που έχετε είναι, μας πως καταλαβαίνουμε τότε την αρρώστια στα κοτόπουλα κοιτώντας τις κουτσουλιές. Η απάντηση είναι εύκολη. Απο την έντονη δυσοσμία! Αν οι κουτσουλιές μυρίζουν απαίσια, και απο απόσταση, είναι πολύ νερουλές, και έχουν έντονη μυρωδιά που ίσως μυρίζει και αμμωνία, τότε έχουμε σοβαρό προβλημα. Όταν μυρίζουν οι κουτσουλιές πάντα δηλώνουν αρρώστια. Όταν ένα κοτόπουλο νοσεί, κάνει κουτσουλιές, χωρίς να χωνέβει σωστά τη τροφή. Ουσιαστικά το έντερο αποβάλλει αχώνευτη τροφή, και όταν η τροφή είναι αχώνευτη μετά έρχεται η σήψη της τροφής. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι έντονη μυρωδιά που δηλώνει αρρώστια.

Μαζί με αυτό το σύμπτωμα έχουμε και άλλα ακόμη πιο φανερά. Αμα δείτε τις κότες να κάθονται σε μια μεριά, να μη τρώνε πολύ, να κάθονται κατσουφιασμένες και σε μια μεριά, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι δε πάει καλά. Μια κότα δεν δικαιολογείτε με κανένα τρόπο, να κάθεται νωχελική σε μια γωνία. Η υγειής κότα μόλις βάλουμε τροφή στο κοτέτσι τρέχει να φάει και να προλάβει, δεν κάθεται ποτέ σε μια μεριά. Φυσικά αυτό το σύμτπωτωμα είναι πολύ σοβαρό, δηλαδή είναι η ασθένεια σε βαριά μορφή για να γίνει τόσο φανερή. Για εμένα χρειάζεται επειγόντως αντιβίωση σε μια τέτοια περίπτωση.


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου