Κοτόπουλα για πολύ και νόστιμο κρέας! Μερικές χρησιμότατες συμβουλές



Η εκτροφή των κοτόπουλων για κρέας κρύβει πολλά μυστικά. Και για να γίνει σωστά, πρέπει να υπάρχει η ανάλογη εμπειρία! Αυτή την εμπειρία θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε σήμερα, όσο πιο απλά και περιεκτικά μπορούμε. Όπως θα γνωρίζετε έχουμε χρόνια εμπειρία, εκτρέφουμε πολλά κοτόπουλα κάθε χρόνο, και στο ξεκίνημα μας κανένας δεν βρέθηκε να μας πει αυτά τα μυστικά. Μόνος προσπαθεί ο καθένας να κάνει σωστά τη δουλειά του, και λάθος στο λάθος στο τέλος μαθαίνει. Υπάρχουν λοιπόν πολλά λάθη που περιμένουν να τα κάνετε, εκτός αν γνωρίζετε απο πρίν κάποια μικρά πραγματάκια!

Στην αρχή της εκτροφής κοτόπουλων για κρέας, χρειαζόμαστε ενισχυμένη τροφή ανάπτυξης, και όχι σκέτο καλαμπόκι. Ένα καλό φύραμα απο κάποιο έμπιστο κατάστημα ζωοτροφών, η μια φημισμένη εταιρία είναι ότι πρέπει για τα κοτόπουλα μας. Μόνοι μας μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε φύραμα, αλλά δεν εχει το ίδιο αποτέλεσμα με το έτοιμο, και για να εφαρμόσουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να δίνουμε διάφορα περισεύματα αποφάγια για να ενισχύσουμε τον οργανισμό των κοτόπουλων μας! Επίσης μπορούμε μέσα στο αλεύρι που ταίζουμε να ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο το οποίο μεγαλώνει απίστευτα τα κοτόπουλα μας, και δίνει πολύ ωραία γεύση στο κρέας. Το φύραμα που θα φτιάξουμε για τα κοτόπουλα μπορει να έχει αλεύρι καλαμπόκι, πίτουρο, αλεύρι σίτου, και λίγο γάλα σε σκόνη αγορασμένα όλα απο κατάστημα ζωοτροφών.

Τα κοτόπουλα πρίν τα σφάξουμε πρέπει να φτάσουν οπωσδήποτε τα 2 κιλά σε βάρος. Ιδανικά είναι να έχουν ξεπεράσει τα 2.5 κιλά, και να είναι κοντά στα 3. Η ηλικία που κάνουν για να μεγαλώσουν συνήθως τα κοτόπουλα σε αυτο το βάρος, ξεπερνά τους 3-4 μήνες ζωής. Συγκεκριμένα για τα άσπρα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, είναι οι 2.5 - 3 μήνες για μια φυσιολογική διατροφή με φύραμα και χωρίς τεχνητό φωτισμό η θέρμανση. Για τα κόκκινα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής είναι οι 3-4 μήνες όπως επίσης και για τα κόκκινα κοκόρια κρεατοπαραγωγής. Για ντόπια κοτόπουλα είναι οι 4 ακόμη και οι 5 μήνες μερικές φορές.

Τα κοτόπουλα για να είναι νόστιμα και να έχουν μαλακό κρέας πρέπει να σφάζονται στο μέγιστο δυνατό χρόνο. Όσο πιο μικρά σφάζονται σε ηλικία τόσο πιο μαλακό και νόστιμο κρέας έχουν. Στα πτηνοτροφεία έχουν τόσο μαλακό κρέας επειδή σφάζονται 2 μηνών. Το πως καταφέρνουν να σφαχτούν απο τόσο νωρίς, έχει να κάνει φυσικά με τη διατροφή τους, αλλά και τον χώρο που ζούν. πχ σε μια πτηνοτροφική μονάδα έχει 24ωρο φωτισμό και θέρμανση, η οποία σε συνδιασμό με τη τροφή έχουν μέγιστη κρεατοπαραγωγή στα κοτόπουλα.

Το μυστικό στα κρεατόπουλα είναι να σφαχτούν στο σωστό χρόνο. Πχ οι πουλάδες πρέπει να σφάζονται πρίν αρχήσουν να συγκεντρώνουν λίπος στη κοιλιά τους, και οι χρόνοι είναι αυτοί που προανέφερα. Το αν συγκεντρώνει λίπος η κότα στη κοιλιά φαίνεται αν τη πιάσουμε στα χέρια, είναι πολύ βαριά στο πίσω μέρος. Τα κοκόρια πρέπει να σφάζονται πρίν λαλήσουν, και πρίν προλάβουν να ζευγαρώσουν. Αν τα αφήσουμε παραπάνω, όχι μόνο θα σκληρύνει το κρέας, αλλά θα μας δυσκολέψουν στο μάδημα περισσότερο γιατί βγάζουν νέο εσωτερικό φτέρωμα, αλλά και το κρέας θα πάρει μια άλλη γεύση. Ξέρετε ότι τα ζώα που παίρνουμε στο κρεωπολείο ευνουχίζονται για να μη πάρει μυρωδιά το κρέας. Με τα κοτόπουλα φυσικά δε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά για να γίνει σωστά η δουλειά μας.

Ένα μήνα πρίν το σφάξιμο πρέπει τα κοτόπουλα μας να τρώνε καλαμπόκι και αύθονη πρασινάδα λαχανικά. Έτσι γίνεται το πιο νόστιμο κρέας.

Τέλος κατά το σφάξιμο φροντίζουμε να τα σφάξουμε όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα μπορούμε. Φροντίζουμε κατά την διαδικασία να τα κρατάμε εντελώς ακίνητα, και να φύγει όλο το αίμα. Αφήνουμε στη συνέχεια 1-2 ημέρες να σιτέψει το κρέας και είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου