Αποτυχία εκκόλαψης. Πέθαναν τα κοτοπουλάκια μέσα στο αυγό. Τι συμβαίνει



Αποτυχία στην εκκόλαψη των αυγών. Απο μια ολόκληρη κλωσσομηχανή βγήκαν 4 μόνο κοτοπουλάκια. Όλα τα υπόλοιπα ψώφησαν στο αυγό τους.

πληρης αποτυχια. απο τα 32 αυγα ολα με πουλια μεσα μονο τα 4 καταφεραν με χιλια ζορια να βγουν. τι σκατα εφταιξε δεν ξερω.το τσοφλι παρα πολυ ευκολο στο σπασιμο σχεδον τριβεται που λογικα σημαινει οτι ειμασταν πολυ καλα στην υγρασια αλλα η μεμβρανη μεσα ειναι λιγο μαστιχωτη .

δεν ξερω τι εγινε, ολα τα αυγά ηταν με πουλια μέσα και κανενα δεν καταφερε να βγει. να κανω και μια ερωτηση...

τις πρώτες 4-7 μερες που κρατάμε τα αυγά έξω απο τη κλωσσομηχανή μηχανη, τις προσμετραμε στον χρονο επωασης η οχι? γιατι εγω δεν τις μετρησα και αρχισα να μετραω απο την επομενη της μηχανης οποτε να κανονισω την 18 ημερα και τα λοιπα βαση των ημερων παραμονης στην μηχανη.

ουτε αυξομειωσης ειχα στην θερμοκρασια παρα μονο οτι ειχα ρυθμισει στον θερμοστατη. το ενα πουλακι μαλιστα δεν κλεινει καθολου τα ποδια του και ειναι μονιμα σε θεση σπαγκατο.ειναι κινητικα αλλα δεν ξερω τι φταιει.τα φωτα σας συναδερφοι.....


Απάντηση....
Ο λόγος που είχες αποτυχία στην εκκόλαψη είναι καθαρά πρόβλημα στη κλωσσομηχανή. Συγκεκριμένα αυτό το φαινόμενο που περιγράφεις, δηλαδή πλήρως ανεπτυγμένα κλωσσόπουλα πεθαμένα στο αυγό, γίνετε όταν έχουμε διακοπές ρεύματος στη κλωσσομηχανή, ξεχασμένη χαμηλή υγρασία, πχ όταν ξεχνάμε να ανανεώσουμε για μέρες με φρέσκο νερό τη κλωσσομηχανή. Δηλαδή Όταν τα αυγά έχουν χαμηλή θερμοκρασία - υγρασία και κάτι δεν είναι σε φυσιολογικό επίπεδο.

Πχ θα σου πω ένα παράδειγμα. Έχουμε 40 αυγά στη κλωσσομηχανή και μια μέρα για κάποιο λόγο σβήνει η κλωσσομηχανή. Αν τα πουλιά μείνουν για 8-12 ώρες χωρίς θερμοκρασία σωστή, δεν πεθαίνουν αλλά μόλις έρθει η στιγμή της εκκόλαψης δεν έχουν δύναμη να βγούν.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Έχουμε μια κλωσσομηχανή που δείχνει 37.7 περίπου βαθμούς εσωτερικά. Αν ο μετρητής της κλωσσομηχανής είναι χαλασμένος και μέσα αντί για 37.7 έχει 36.7 τα πουλιά δεν θα μπορούν να εκκολαφθούν σωστά. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Τα αυγά είναι σχεδιασμένα να θρέφουν το έμβρυο και να αναπτύσσετε σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Όταν επικρατεί υποθερμία, τα έμβρυα δεν αποροφούν σωστά τα συστατικά γίνονται υποανάπτικτα. Στο τέλος δεν μπορούν να εκκολαφθούν.
Αντίστοιχο πρόβλημα μπορούμε να έχουμε με χαμηλή υγρασία. Όταν πχ τα αυγά έχουν κάτω απο 55% υγρασία τα έμβρυα κολλάνε στο αυγό. Ξέρετε το αυγό έχει ένα σακουλάκι μέσα που κάθεται το κοτοπουλάκι. Αν η κλωσσομηχανή δεν έχει εντάξει την υγρασία και είναι χαμηλότερη, το κοτοπουλάκι κολλά μεσα στο αυγό. Ο σάκος κολλάει με το δέρμα του και εκκόλαψη είναι αδύνατη.

Το φαινόμενο αυτό το καταλαβαίνουμε όταν τα κοτοπουλάκια αργούν πάρα πολύ να εκκολαφθούν, και κάνουν μια τρυπούλα στο αυγό δίχως να μπορούν να βγούν. Η μεμβράνη κολλάει σαν να είναι με κόλλα στο δέρμα του αυγού.

Πάντα 2-3 ημέρες πρίν την εκκόλαψη, αυξάνουμε την υγρασία στο 80-90% και η καλύτερη υγρασία για όλη τη προηγούμενη περίοδο είναι γύρω στο 70% και όχι πολύ χαμηλότερη. Και το 65% είναι αποδεκτό. Όχι όμως κάτω απο 60% σε καμία περίπτωση, και ειδικά σε όσους έχουν ερασιτεχνικές μηχανές. Στις επαγγελματικές μηχανές αλλάζουν λίγο τα πράγματα. Το μυστικό είναι να διαβάζουμε λεπτομερώς τις οδηγίες της κάθε μηχανής, εκεί μας λέει ποιά υγρασία φέρνει καλύτερη εκκόλαψη.

Όσον αφορά το κοτοπουλάκι που έχει τα πόδια του γυρισμένα, μερικά κοτοπουλάκια γεννιούνται μερικές φορές με δυσμορφίες στα κόκκαλα. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν επιβιώνουν. Αν θές δέσε τα ποδαράκια με ένα σχοινάκι να ρθούν στη θέση τους αλλά δεν υπάρχουν και πολλές ελπίδες.
   

1 σχόλιο:

  1. συμφωνω με οσα ειπε ο φιλος να προσθεσω και εγω ενα πραγμα...πολλες φορες δεν λαμβανουμε υποψιν μας περα απο το τι πρεπει ν απροσεχουμε στην μηχανη ..και την προελευση των αυγων....πρεπει να δωσεις σημασιασ τους γεννητορες των πουλιων να μηνειναι συγγενικα αιματα κοντινα διοτι δημιουργουνται αδυναμα εμβρυα που παρουσιαζουν αδυαμια στο σπασιμο του αυγου και επισης ανοιγμα ποδιων οπως προανεφερες...σημαντικο...! αιμομιμτικο πτηνο = αδυναμο εμβρυο

    ΑπάντησηΔιαγραφή