Πόσες κότες να βάλω στο κοτέτσι; Πως θα παίρνω πολλά αυγά;



Οι κότες σε αντίθεση με άλλα ζώα είναι πολύ προσαρμοστικά ζώα. Μπορούν να ζήσουν ακόμα και σε ένα κλουβάκι. Οι κότες είναι ζώα που χρειάζονται λιγότερη περιποίηση, έξοδα και εμπειρία συγκριτικά με άλλα οικόσιτα. Οι κότες είναι πολύ εύκολες στην ανατροφή τους. Ακόμα και ένας που δε κατέχει απο κοτόπουλα, μπορεί εύκολα να ασχοληθεί και να μάθει τα κόλπα γρήγορα. Ωστόσο όσο εύκολα και αν ακούγονται, μερικές φορές πρέπει να γνωρίζουμε κάποια λεπτά σημεία. Εγώ προσωπικά όσες εμπειρίες έχω αποκτήσει, θα σας τις μεταφέρω μια προς μια... Πάμε λοιπον να μιλήσουμε για τον χώρο που θα ζούνε τα κοτόπουλα μας;


Στο κοτέτσι, η κούρνια που θα κοιμούνται οι κότες πρέπει να είναι υπερυψωμένη τουλάχιστον 1 ή 1.5 μέτρο απο το έδαφος. Για να μπορούμε και εμείς να τις καθαρίσουμε καλύτερα, αλλά και επειδή λατρεύουν να κοιμούνται ψηλά και όχι χάμω. Προστατεύονται και απο τα ποντίκια, που μπορούν να τις τραυματίσουν αν κάθονται χάμω


Οι κότες όπως είπαμε ζούν και σε ένα κλουβί 40 εκατοστά η κάθε μία. Στα πτηνοτροφεία μπορώ να πω ότι τα κλουβιά ίσα που τις κρατάνε ζωντανές τόσο στενά που είναι. Το ότι ζούν όμως σε τέτοιες συνθήκες όμως είναι έγκλημα. Ο σωστός χώρος που πρέπει να ζεί μια κότα είναι 2 τετραγωνικά ανά κοτόπουλο. Πχ για 15 κοτόπουλα ένα περιφραγμένο κοτετσάκι 30 τετραγωνικά, είναι ιδανικό. Φυσικά οι κότες λατρεύουν να έχουν άπλετο χώρο για να σκάβουν και να κυνηγάνε. Αν λοιπόν έχουμε παραπάνω χώρο, δε το σκεφτόμαστε. Όσο μεγαλύτερο το κοτετσάκι μας, τόσο πιο άνετα θα είναι οι κότες. Και να ξέρετε όσο πιο χαρούμενες έχετε τις κοτούλες σας, τόσο θα σας ανταμείψουν.
Οι κότες είναι πολύ έξυπνα ζώα. Και μαθαίνουν τα πάντα! Εγώ προσωπικά έχω μάθει τις κότες μου να κάνουν τρελά πράγματα. Πχ θυμάμαι μια κοτούλα που την είχα εκπαιδεύσει να πηγαίνω στο βουνό για περπάτημα, και να με ακολουθεί σα σκυλάκι. Σκεφτείτε να πηγαίνετε βόλτα μέσα στα έλατα, και να έχετε μια κότα να σας περνει απο πίσω. Και μόλις τη κοιτούσα μου έκανε το χαρακτηριστικό ήχο "κοοοοο, κοοοοοο, κοοοοοοοο" σαν να μου έλεγε άντε προχώρα! Και τι ήθελε σαν αντάλλαγμα για να με ακολουθήσει; Να τις σηκώνω καμιά πετρούλα που και πού για να τρώει έντομα, και αυγά απο μυρμήγκια που ήταν ο πιο αγαπημένος της μεζές! Αν απομακρυνώμουν πολύ μακριά απο το κοτέτσι, ήξερε να γυρνάει μόνη της πίσω. Με ένα σφύριγμα μου, όταν πήγαινα για ταίσμα όλες οι κότες ερχόταν για φαγητό! Οι κότες μαθαίνουν πολύ γρήγορα... Αν ένα κοτοπουλάκι το μάθουμε απο μικρό, μπορεί να κάνει απίστευτα πράγματα.

Λατρεύουν να ξετρυπώνουν τα σκουληκάκια, είναι ο πιο εκλεκτός τους μεζές

Αν ο χώρος που έχουμε το κοτέτσι, κάνει τις κοτούλες μας να νιώθουν άνετα, τότε θα πάρουμε περισσότερη παραγωγή. Οι κότες είναι ζώα που ότι τους δώσουμε, μας το ανταποδίδουν πολλαπλά. Δεν παίζει ρόλο μόνο ο χώρος. Αλλά και οι φωλιές, να είναι πολλές και άνετες, να μην υπάρχουν πολλά κοκόρια στο κοτέτσι, να προστατεύονται απο βροχές, και κάποιο δέντρο με ίσκιο για το μεσημέρι. Μια γωνία στο κοτέτσι πρέπει να εχει φρέσκο αφράτο χώμα για το μπανάκι τους, και η τροφή πρέπει να είναι πλούσια. Αυτά τα μικρά μυστικά μπορούν να μας επιφέρουν πολλά φρέσκα αυγουλάκια πρώτης ποιότητας!

Η πρασινάδα κάνει θαύματα στην αυγοπαραγωγή


Λίγες κότες = Περισσότερα αυγά
Το μυστικό της επιτυχίας για περισσότερα αυγά, και υγειέστατες κότες είναι να έχουμε λίγες κότες. Και όταν λέω λίγες εννοώ τόσες, όσες μπορούμε να περιποιηθούμε σωστά. Συνήθως μερικοί παίρνουν πολλές κότες, και μετά αδυνατούν να τις περιποιηθούν, Τους πετάνε ένα κουβά καλαμπόκι και τις αφήνουν στη μοίρα τους. Οι κότες θέλουν περιποίηση. Ένας που έχει ένα κοτετσάκι με 10 κοτούλες, πχ 9 κότες και 1 κόκορα, νομίζω μπορεί να πάρει τα περισσότερα αυγά. Γιατί οι λίγες κότες αν τρώνε όλα τα αποφάγια απο το σπίτι μπορούν να αποδώσουν στο μέγιστο. Ψωμιά, σούπες ότι μένει στο σπίτι, λαχανικά οτιδήποτε τα δίνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη στις κότες. Όλα τα τρώνε..

Πιο ευρύχωρα = Λιγότερες ασθένειες
Όταν δώσουμε στις χώρες μπόλικο χώρο οι ασθένειες σπανίζουν. Απλά δεν αρρωσταίνουν. Αντίθετα όσο πιο στενά είναι τα κοτόπουλα τόσο πιο πολύ κινδυνεύουν. Ο λόγος είναι στις κουτσουλιές και στον τρόπο που αναπτύσσονται τα μικρόβια.

Καθαρό κοτέτσι = Περισσότερη παραγωγή
Όταν έχουμε καθαρό το κοτέτσι και λάμπει, μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, και αυτό μεταδίδεται και στις κότες. Μην νομίζετε, ότι νιώθετε τα ζωντανά το καταλαβαίνουν, αν και δε μπορούν να το δείξουν. Ένα καθαρό κοτέτσι θα μας ανταμείψει και με μεγαλύτερη παραγωγή. Η καθαριότητα είναι απαραίτητη ειδικά σε χώρους που οι κότες ζούνε λιγάκι στριμωγμένα.



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου