Παραμορφωμένα πόδια στις κότες. Εξογκώματα με τα λέπια να προεξέχουν. Η απόλυτη θεραπεία!



Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα στις κότες. Τα συμπτώματα είναι ολοφάνεrα. Οι κότες αρχίζουν να αποκτούν μεγάλα "λέπια" και εξογκώματα στα πόδια τους. Τα πόδια απο λεία επιφάνεια αποκτούν μια τραχεία - άσχημη υφή, και είναι τελείως παραμορφωμένα. Αν δε προλάβουμε την "ασθένεια" νωρίς, η παραμόρφωση στα πόδια προχωράει αρκετά, μέχρι που η κότα δυσκολεύεται να περπατήσει. Αν η κότα είναι πολύ βαριά, η "αρρώστια" αυτή μπορεί να τη καθηλώσει, και να μη μπορεί να περπατήσει σωστά. Δεν αναρωτιέστε όμως, απο τι προκαλλείτε αυτή η ασθένεια, και πως γιατρεύεται; Είναι σοβαρή, και πόσο εύκολα αντιμετωπίζετε;

Πρόκειται για εξωπαράσιτα των ποδιών στις κότες! Και ΝΑΙ γιατρεύονται αρκετά εύκολα χωρίς καν τη χρήση φαρμάκων. Αυτά τα ακάρεα πολλαπλασιάζονται κάτω απο το δέρμα στα πόδια, και επειδή γεννούν αυγά κάτω απο το δέρμα, δημιουργούν φολίδες λέπια στο δέρμα τις κότες, όπως περιγράψαμε. Καθώς τα ακάρεα πολλαπλασιάζονται ανεξέλενκτα και τα πόδια της κότας παραμένουν βρώμικα, η μόλυνση γίνεται ανεξέλενκτη.

Κάπως έτσι δείχνουν αυτά τα ακάρεα σε μεγέθυνση.

Τα ακάρεα αυτά μολύνουν τόσο τις νέες κότες, όσο και τις παλιές, αλλά και τα κοκόρια. Δεν κάνουν διακρίσεις. Μεταδίδονται απο κότα σε κότα, όμως τις περισσότερες φορές στο κοτέτσι, μόνο μερικές κότες κολλάνε τα ακάρεα, ενώ οι άλλες είναι υγιέστατες. Τα ακάρεα αυτά σε αντίθεση με άλλες ψείρες και παράσιτα, καταπολεμούνται πάρα πολύ εύκολα. Δόξα το θεό είναι πολύ ευαίσθητα και αν περιποιηθούμε λίγο τις κοτούλες μας μπορούμε να τις γιατρέψουμε απίστευτα γρήγορα!

Τα ακάρεα αυτά είναι πολύ ευαίσθητα στη καθαριότητα. Και θανατώνονται πανεύκολα, αν πασαλείψουμε τα πόδια με λάδι! Πολλοί πτηνοτρόφοι πασαλείβουν τα πόδια με βαζελίνη ή baby oil, και αφού εμποτιστούν καλά τα πόδια τα ακάρεα θανατώνονται. Συγκεκριμένα τα ακάρεα αυτά αναπνεύουν απο το δέρμα, και αν εμείς το καλύψουμε με παχύρευστο λάδι πχ βαζελίνη που κολλάει εύκολα, τότε τα ακάρεα σκάνε, παθαίνουν ασφυξία, δε μπορούν να αναπνεύσουν. Ο πτηνοτρόφος αν επαναλάβει αυτό το πασάλειμα άλλη μια φορά μετά απο 7-9 ημέρες για σιγουριά, οι κότες είναι πεντακάθαρες!

Η θεραπεία έχει ως εξής....

1ο ΒΗΜΑ - Καθαρίζουμε πλένουμε τα πόδια
Πηγαίνουμε βράδυ στο κοτέτσι, και διαλέγουμε την άρρωστη κότα. Σε πολύ ζεστό νερό, ξεπλένουμε τα πόδια της μέχρι να καθαρίσει και να μουλιάσουν καλά τα λέπια της. Στη συνέχεια τρίβουμε καλά και με σαπούνι ξεπλένουμε τα πόδια. 

2ο ΒΗΜΑ - Πασαλείβουμε με λάδι
Αφού έχουμε στεγνά τα πόδια της κότας κάνουμε μασαζάκι, με βαζελίνη ή baby oil ή λάδι. Ότι έχουμε στο σπίτι. Η βαζελίνη είναι η πιο αποτελεσματική. Τρίβοντας για λίγα λεπτά τα πόδια προσέχουμε το υγρό να περάσει μέσα στα πόδια στο δέρμα.

3ο ΒΗΜΑ - Επαναλαμβάνουμε μετά απο 7-9 ημέρες και η κότα είναι πλέον καθαρή απο παράσιτα












ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

   

1 σχόλιο:

  1. Σε μισό λιτρο τηγανέλαιο (εχει σημασία να είναι καμμένο λάδι), μια κουταλια σουπας θειάφι, και με το μίγμα αλοίφουμε πολύ καλά τα ποδια. Επαναλαμβάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή