Το μυκόπλασμα και η θεραπεία του! Κλεισμένα μάτια, αναπνευστικά προβλήματα, πως σώνουμε τα πτηνά



Μάστιγα αποτελεί αυτή η ασθένεια για την Ελληνική πτηνοτροφία, όχι οτι δεν υπάρχουν φάρμακα αλλά επειδή κανείς δεν δίνει τα σωστά! Δυστυχώς στην Ελλάδα λίγοι είναι οι κτηνίατροι που θα ασχοληθούν με τη περίπτωση μας και θα μας βοηθήσουν για να θεραπεύσουμε μια ασθένεια.

Τι είναι λοιπόν το μυκόπλασμα; Είναι ένα βακτήριο που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα των πουλιών και έχει και άλλα συμπτώματα όπως πρισμένα μάτια, μπουκωμένη - υγρή μύτη. Το μυκόπλασμα λόγω του ότι δεν έχει κυτταρικό τοίχωμα δεν το πιάνουν τα κοινά αντιβιοτικά και εδώ είναι που ερχόμαστε σε διχασμό με πολλούς κτηνιάτρους που τα χορηγούν άφοβα.

Το μυκόπλασμα είναι μια πολύ ύπουλη ασθένεια και καταστροφική εφόσον μεταδίδεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και εξαπλώνεται γρήγορα σε όλα τα πουλιά ακόμη και αν αυτά βρίσκονται περιφραγμένα μεταξύ τους. Τα πουλιά χάνουν την ζωή τους πολλές φορές άλλοτε αργά και και άλλοτε γρήγορα και όταν εξαπλωθεί η ασθένεια δεν υπάρχει σωτηρία αν εμείς δεν επέμβουμε και δώσουμε το κατάλληλο φάρμακο.

Σύμφωνα με πειράματα από τις κουτσουλιές των νοσούντων πτηνών μπορούν να μεταδίδονται για 3 ημέρες, ενώ απο το αυγό 6 εβδομάδες. Το κύριότερο μέσο μετάδοσης του ιού είναι απο τα άρρωστα κοτόπουλα που αγοράζουμε απο πλανόδιους η καταστήματα. Σε τέτοια μέρη που γίνεται συνοστισμός απο πολλά διαφορετικά πουλιά οι ασθένειες δίνουν και πέρνουν. Το μυκόπλασμα στηρίζεται πριν την εμφάνιση του στο στρές των πουλιών. Και μόλις αυτό συμβεί αρχίζει η αναπαραγωγή του και η ταχύτατη μετάδοση. Επίσης η ασθένεια αυτή δείχνει να μεταδίδεται με την τροφή το νερό αλλά και τον αέρα.





Μυκόπλασμα - Συμπτώματα στα κοτόπουλα
Τα κοτόπουλα που έχουν προσβληθεί τρέχει η μύτη τους, βαριανασένουν, κάνουν χρού χρού και ακούγεται ο χαρακτηριστικός δυνατός βήχας. Επίσης τα μάτια παρουσιάζουν πληγές φούσκωμα πρηξιμο, κλείνουν και αυτό είναι το σύμπτωμα που μας υποδηλώνει ότι πρόκειται για μυκόπλασμα. Ο συνδιασμός και των δύο αυτών συμπτωμάτων μαζί με το απότομο αδυνάτισμα μας γνωστοποιεί την ύπαρξη της ασθένειας. Επίσης είναι αρκετά συχνό τα πουλιά που παρουσιάζουν μυκόπλασμα, να μυρίζει το κοτέτσι τους και οι κουτσουλιές και να επικρατεί έντονη δυσοσμία. Αυτό επειδή έχει διαταραχθεί η χλωρίδα του εντέρου τους και κάνουν υγρές άρρωστες κουτσουλιές

Επιπροσθέτως η ασθένεια μπορεί να υπάρξει και σε ήπια μορφή δηλαδή να μη βλέπουμε ευδιάκριτα συμπτώματα. Πχ να μην αναπτύσσονται γρήγορα τα κοτόπουλα, η αυγοπαραγωγή να είναι πολύ μικρή, και τα πουλιά να είναι φουσκωμένα και να κοιμούνται. Επίσης μπορεί ένα κοτόπουλο να νοσεί και να μην δείχνει κανένα σύμπτωμα. Δηλαδή κοτόπουλα που απλώς είναι φορείς και η ασθένεια παραμένει ανενεργή μέχρι να βρεί την κατάλληλη ευκαιρία.

Τις περισσότερες φορές που κοτόπουλα προσβάλλονται απο μυκόπλασμα αν όχι όλες έχουν εμφανή αναπνευστικά προβλήματα και πληγές στα μάτια σε συνδυασμό με έντονο αδυνάτισμα.

Μυκόπλασμα -Μετάδοση Ασθένειας

  • Από ήδη προσβεβλημένες κότες
  • Από την κότα στο κοτοπουλάκι μέσω του αυγού
  • Από τον κόκορα όταν ζευγαρώνει με τις κότες
  • Από σπουργίτια περιστέρια και άγρια πουλιά που έρχονται και πίνουν η τρώνε μαζί με τις κότες
  • Από ανθρώπους που μπορεί να κουβαλήσουν το βακτήριο στα παπούτσια τους.
  • Από εξοπλισμό άλλου πτηνοτρόφου η το αυτοκίνητο (λάστιχα).

Πότε εμφανίζει συμπτώματα η ασθένεια;
Τα κοτόπουλα που είναι φορείς της ασθένειας δεν είναι απαραίτητο να δείχνουν συμπτώματα. Ένα άρρωστο κοτόπουλο μπορεί να κουβαλάει την ασθένεια μέχρι να βρεθεί σε μια στρεσσαρισμένη κατάσταση, κλουβί, μεταφορά σε άλλο μέρος, τραυματισμός και τότε να εμφανίσει την ασθένεια. 

Πως θεραπεύεται;
Το φάρμακο που δείχνει να καταπολεμά αποτελεσματικά την ασθένεια είναι το tylan, και σύμφωνα με δική μας έρευνα εφαρμόζεται απο τους μεγαλύτερους πτηνοτρόφους στο εξωτερικό. Είναι η πλέον αποτελεσματικότερη θεραπεία, και μπορεί να σώσει τα πτηνά μας. Το tylan έχει δραστική ουσία την τιλοσίνη, και αυτό που κάνει στον οργανισμό της κότας είναι να αδρανοποιεί τον ιό. Όμως το κοτόπουλο που νόσησε παραμένει φορέας. Και μπορεί να εμφανιστεί πάλι η ασθένεια μετά απο πολύ χρόνο πχ 12 μήνες.

Εννοείτε πως μετά τη θεραπεία τα κοτόπουλα γεννούν κανονικά αυγά και αναπτύσσονται σε κρέας. Οπότε ενδείκνυται πουλιά που νοσούν από αυτή την ασθένεια να θανατώνονται έπειτα από κάποιο διάστημα. Εκτός αν δεν έχουμε σκοπό να φέρουμε άλλα πτηνά στο κοτέτσι μας, δεν μας ενδιαφέρει το κέρδος, και τα πτηνά τα βλέπουμε περισσότερο σα κατοικίδια και λιγότερο σα τροφή.


Ο ανθρωπος δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο απο την ύπαρξη αυτής της ασθένειας. Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και στα πτηνά πχ τις γαλοπούλες που η κλιμάκωση της ασθένειας είναι πολύ πιο δυνατή με ακόμα περισσότερες απώλειες.

Μια εμπειρία ερασιτέχνη "κοτοπουλά" που πρέπει να διαβάσουμε...

Οι κότες μου διαγνώστηκαν με Mycoplasma gallisepticum. Πήγα σε έμπειρο κτηνίατρο έκανε τα σχετικά tests στο εργαστήριο για την ταυτοπόιηση της ασθένειας και μου έδωσε λύση.

Ο κτηνίατρος είπε να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια με Tylan η οποία θα θεραπεύσει τα πουλιά, αλλά αυτά θα εξακολουθεούν να είναι φορείς της νόσου. Τα πουλιά θα ζουν μια χαρά για τουλάχιστον 1 χρόνο, και μετα μπορεί να ξανα εμφανιστεί η νόσος όπου μπορούμε να επαναλάβουμε τη θεραπεία.

   

2 σχόλια:

  1. Εχω χάσει πολλά κοτοπουλάκια από αυτήν την ασθένεια. Κλειστός λαιμός, βλέννες στην μύτη, δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν και ψοφούσαν. Δοκίμασα Odrivin (οι σταγόνες που βάζουμε στην μύτη μας όταν είμαστε συναχωμένοι) και δούλεψε. Από μια σταγόνα στο κάθε ρουθούνι δυο-τρεις φορές την μερα, και δεν μου ξαναψοφησε κανένα πουλι. Δεν είναι θεραπεια, απλώς ανακουφίζει τα ζώα από τα συμπτώμτα. Αλλά είναι καθαρά εμπειρική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρώγεται το αυγό και το κρέας από την κοτα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή