Σούπερ τροφή για κότες που κάνει το πιο νόστιμο κρέας στα πουλερικά!



Όταν τρώνε οι κότες αυτό το λαχανικό κάνουν απίστευτα νόστιμο κρέας. Βρίσκεται σε όλους τους κήπους και το συναντάμε παντού, όμως λίγοι γνωρίζουν τις εκπληκτικές ιδιότητες που έχει ως τροφή στα πουλερικά μας. Ξέρετε πολλές φορές οι κότες είναι διστακτικές με μερικές τροφές και αυτό το λαχανικό βρίσκεται ανάμεσα τους. Να σας το αποκαλύψω; Είναι το γνωστό λάχανο (μάπα), που στις λαϊκές και τα μανάβικα το πετάνε με τους τόνους.

Ξέρετε οι γιαγιάδες μας πάντα έψαχναν οικονομικούς τρόπους να θρέφουν καλά τα ζωντανά τους και ταυτόχρονα αυτά να αποδίδουν στο μέγιστο. Στις μέρες μας οι περισσότεροι νομίζουν ότι αν πληρώσουν σε χρήματα μπορούν να αντικαταστήσουν τέτοιες τροφές. Μεγάλο λάθος. Υπάρχει τίποτα καλύτερο από το πράσινο στα κοτόπουλα; Και ειδικά τα λαχανόφυλλα που έχουν τρομερές ιδιότητες για πάχυνση και νόστιμο κρέας.

Τα λάχανα (μάπες) είναι ένα φθινοπωρινό χειμωνιάτικο λαχανικό, και τότε είναι μια περίοδος που σφάζονται τα περισσότερα πουλερικά πχ κότες για σούπες, γαλοπούλες για τα χριστούγεννα κλπ. Λέγεται μάλιστα ότι το χειμώνα είναι η καλύτερη εποχή για σφάξιμο, ενώ η πιο ακατάλληλη περίοδος είναι το Καλοκαίρι. Όπως έχω ακούσει από παλιούς στο χώρο, λένε ότι το καλοκαίρι το κρέας μυρίζει και δεν έχει ωραία γεύση. Εγώ προσωπικά έσπασα αυτούς τους μύθους, έχω σφάξει πολλές φορές καλοκαίρι και δεν μύριζε κανένα κρέας. Όλα μια χαρά λοιπόν.

Με τα λαχανόφυλλα έχω εμπειρία και σας λέω ότι γίνεται πολύ νόστιμο το κρέας. Εμάς στο σπίτι είναι κοντά η λαϊκή, και υπήρχαν πολλοί γνωστοί, οπότε κάθε φορά ερχόταν τσουβάλια από λαχανόφυλλα φρέσκα και κατατρύφερα. Οι κότες τα πελεκούσαν, έτρωγαν μέχρι και τα κοτσάνια. Η εικόνα που έμενε στο τέλος ήταν η καρδιά (κορμός) του λάχανου που φυσικά ήταν το μόνο μέρος που δεν κατάφεραν ποτέ να φάνε. Ράμφος έχουν δεν είναι γουρουνάκια να μασουλάνε τα πάντα.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια χρονιά πριν αρκετά χρόνια, η γιαγιά μου μεγάλωνε στο κήπο λίγα κοκόρια και γαλοπούλες, ξέρετε τις μαύρες - γκρί, διότι μετά άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα και τα ιβρίδια σε άσπρο χρώμα, splash κλπ. Αυτά τα πουλιά τα είχε όλα μαζί στο κοτέτσι και συμβιώναν όλα αρμονικά. Τα τάιζε καλαμπόκι σπαστό, αποφάγια από το σπίτι και πολλά μα πάρα πολλά λαχανόφυλλα. Μόλις έφτασαν τα χριστούγεννά τα πουλιά σφάχτηκαν, και όταν τα μαγείρεψε η γιαγιά μου η γεύση δεν περιγράφεται. τέτοιο κρέας δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ στη ζωή σας. Όλοι στο τραπέζι έπαθαν την πλάκα τους.

ΕΙΚΟΝΑ Αν κάποιος θέλει να δώσει ολόκληρο το λάχανο στα πουλιά, μπορεί να το δέσει να κρέμεται για να μην το πασαλήψουν με λάσπες. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος


Το μόνο αρνητικό με τα λάχανα είναι ότι μερικές κότες δεν τα τρώνε. Συγκεκριμένα τα ιβρίδια και πουλιά που δεν έχουν μάθει από μικρά να τρώνε τέτοιες τροφές. Προσωπικά το κόλπο για να τα φάνε με εγγύηση 100% είναι να μείνουν λίγο νηστικά. Μια μέρα δεν παθαίνουν τίποτα να μην φάνε οι κότες. Αστε τα λάχανα και μην τους δίνετε καλαμπόκι, να δείτε πως θα μάθουν να τα τρώνε. Οι κότες είναι πουλιά πολύ προσαρμοστικά και παμφάγα. Λίγη δυσκολία να βρουν και δεν θα είναι επιλεκτικές στο τι τρώνε. Οπότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε.

Τα λάχανα για να τα πάρετε τζάμπα, μπορείτε να πάτε στη λαική και να τους πείτε ότι έχετε κότες. Οι πρόσχαροι άνθρωποι θα σας τα δώσουν όλα όσα έχουν για πέταμα και εσείς θα εξασφαλίσετε την καλύτερη τροφή για το πιο νόστιμο κρέας. Άμα πάρετε πολλά λάχανα καλό είναι να κάνετε οικονομία και να μη τα δώσετε όλα σε μια μέρα. Εγώ πιάνω δυο τρεις χεριές και δίνω στις κότες κάθε μέρα, όταν φυσικά βρω λαχανόφυλλα γιατί δεν υπάρχουν πάντα. Και το κρέας γίνεται πεντανόστιμα.

Φυσικά για όσους καλλιεργούν λάχανα μάπες, μπορούν καθώς καθαρίζουν τα φύλλα από το μποστάνι τους να τα πετάνε στις κότες. Και αυτή είναι μια πολύ καλή λύση θα έλεγα ακόμα καλύτερη διότι στις λαϊκές ρίχνουν και κανένα φαρμακάκι, ενώ άμα είναι δικά μας τα πράγματα καλυτερεύουν! Πάντως για όσους δεν έχουν την επιλογή να καλλιεργήσουν η να βρουν εκεί που βρίσκονται λαχανόφυλλα μπορούν να σπείρουν κριθάρι η βρώμη και από αυτά τα χόρτα να τρώνε οι κότες. Δείτε και μια πατέντα.. Πατέντα για να τρώνε οι κότες φρέσκο χορτάρι: Γρήγορη ανάπτυξη και πολλά νόστιμα αυγά!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου