Μυστικά για περισσότερα λιπαρά στο γάλα - κόλπα για αυξημένη γαλακτοπαραγωγή


Σήμερα έχουμε μυστικά, πως θα αυξήσουμε τα λιπαρά στο γάλα, απο το site Ελληνικές Κότες! Όλοι οι κτηνοτρόφοι θέλουν να αποκτήσει μεγαλύτερη τιμή το γάλα. Καλώς η κακώς αρκετές μεγάλες εταιρίες και τρυροκομεία, πληρώνουν ανάλογα με τα λιπαρά που έχει το γάλα. Στη πραγματικότητα οι λιποπρωτείνες είναι αυτές που θα αποδώσουν στους τυροκόμους περισσότερο τυρί και λοιπά προιόντα του γάλακτος.

Οι κτηνοτρόφοι  μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικότατα κέρδη αυξάνοντας τα λιπαρά! Όμως το να έχει λιπαρά το γάλα είναι ολόκληρη επιστήμη, και δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Πολλοί κτηνοτρόφοι για να το καταφέρουν αυτό συνεργάζονται χρόνια με ζωοτέχνες και κτηνιάτρους, προκειμένου να πετύχουν μέγιστα αποτελέσματα. Βέβαια η αλήθεια ότι και η εμπειρία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για αυτό το μείζον ζήτημα της κτηνοτροφίας, προσπαθώντας να βοηθήσουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε.
Ξεκινόντας πρίν κάποια χρόνια ο φίλος μου την κτηνοτροφία, έκανε το μεγάλο βήμα, και αγόρασε 100 ζώα. Για να μη σας λέω πολλά, κάποια στιγμή έφτασε η στιγμή να πουλήσει το γάλα σε κάποια εταιρία. Ψάχνοντας τη καλύτερη λύση, επέλεξε μια μεγάλη εταιρία, η οποία όπως είχε μάθει πλήρωνε με το μήνα, κάτι πολυ βασικό για το κτηνοτρόφο, έτσι ώστε να έχει να αγοράζει τροφές. Ωστόσο η συγκεκριμένη εταιρία πλήρωνε με "τα λιπαρά". Και εκεί ήταν το μεγάλο λάθος. Τα ζώα ήταν όλα χρονιάρικα, και λόγω ράτσας, τα λιπαρά ήταν αρκετά χαμηλά. Το αποτέλεσμα ήταν, οι λιποπρωτείνες στο γάλα να είναι πεσμένες, οπότε ανάλογη ήταν και η πληρωμή στο γάλα. Έτσι λοιπόν το γάλα έφτασε να πουλιέται σε πολύ χαμηλή τιμή, και απο την όλη υπόθεση μόνο ο κτηνοτρόφος δεν έβγαινε κερδισμένος. Ας πάμε όμως να πούμε μερικά μυστικά για τα λιπαρά...

Είναι φυσικό να καταλάβουμε ότι όσο περισσότερο γάλα παράγει ένα ζώο, τόσο λιγότερα λιπαρά θα έχει. Σύμφωνα με δεδομένα που έχουν οι Ελληνικές Κότες ράτσες όπως οι άσαφ με μεγάλες παραγωγές σε γάλα έχουν πιο πεσμένα λιπαρά. Αντιθέτως οι ντόπιες φυλές που παράγουν πολύ λίγο γάλα, έχουν πολύ αυξημένα λιπαρά. Το μυστικό είναι να βρούμε τη χρυσή τομή, δηλαδή τα ζώα μας να παράγουν και το γάλα να έχει και μια καλή σχέση λιποπωτείνης.

Τεράστιο ρόλο στη γαλακτοπαραγωγή παίζει και η θερμοκρασία. Είναι φυσικό ότι σε ακραίες θερμοκρασίες τα ζώα δε παράγουν. Έχει παρατηρηθεί ότι μέγιστες αποδόσεις βλέπουμε τις περιόδους που δεν έχουμε όύτε πολύ ζέστη ούτε πολύ κρύο, δηλαδή όπως για παράδειγμα τις θερμοκρασίες που έχουμε την Άνοιξη το Μάιο


Τροφές που αυξάνουν τα λιπαρά στο γάλα...
Υπάρχουν σούπερ τροφές που αυξάνουν τα λιπαρά στο γάλα; Φυσικά και υπάρχουν! Έχει πλέον γίνει γνωστό, ότι όταν ένα ζώο τρώει καρπό με πλούσια πρωτείνη - και φυτικά λιπαρά, αυξάνεται και η απόδοση του σε λιπαρά στο γάλα! Όσο πιο πλούσια σε θερμίδες η τροφή που τρώνε τα ζωντανα, όσο πιο πολλές πρωτείνες έχει τόσο περισσότερα λιπαρά. Τα έτοιμα φυράματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο βασίζονται στη σόγια, και άλλους καρπούς με υψηλή πρωτείνη.

Σημαντική αύξηση στη παραγωγή φαίνεται να έχουν οι λεγόμενες υδροπονικές ζωοτροφές. Δηλαδή η διαδικασία που ο σπόρος αποκτά φύτρο. Πλούσια τροφή σε όλα τα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες για Άριστη υγεία στα ζωντανά


Η πιο αποδοτική λύση για τον κτηνοτρόφο είναι να πάρει χαρμανιέρα και να φτιάχνει μόνος του το φύραμα που δίνει στα ζώα. Η ποιότητα των τροφών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ο κτηνοτρόφος πρέπει να εξασφαλίζει ποιοτικές τροφές, σε χαμηλές τιμές έτσι ώστε να λιγοστεύει τα έξοδα της επιχείρησης. Πχ ένας κτηνοτρόφος μπορεί να γλιτώσει σημαντικά έξοδα, αν αγοράσει το καλαμπόκι της εποχή της συγκομιδής, στη καλύτερη δυνατή τιμή χωρίς μεσάζοντες κατευθείαν απο τον αγρότη.

Όταν τα ζώα βοσκάνε και τρώνε χλωρασιά τα λιπαρά πέφτουν, όμως η παραγωγή αυξάνεται. Ωστόσο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι διατροφής των ζώων. Πολλοί επιμένουν ότι η χλωρασιά στα ζώα έχει άσχημες παρενέργειες.

Συζητώντας με διάφορους κτηνοτρόφους έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι, όπου κτηνοτρόφοι ταίζουν τα ζώα με τροφές πλούσιες σε φυτικά λιπαρά και πρωτείνες, και ότι η απόδοση αυξάνεται κατακόρυφα. Άλλες τροφές λιγότερο γνωστές που βοηθούν σημαντικά στην διατροφή των ζώων είναι βαμβακόπιτα, η ηλιόπιτα. Συγκεκριμένα η ηλιόπιτα είναι θρεπτική με πολλές πρωτείνες και λιπαρά, με χαμηλότερη τιμή απο τη σόγια, όμως είναι περισσότερο γνωστή στη Βόρειο Ελλάδα.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου