Κατακόρυφη αύξηση στο γάλα! Πως θα έχουμε πάντα γεμάτη τη παγολεκάνη μας!



Σήμερα θα πούμε τα δικά μας μυστικά, για αύξηση γαλακτοπαραγωγής στα πρόβατα και τα κατσίκια μας. Θα μιλήσουμε απλά και κατανοητά, και θα καταθέσουμε τους δικούς μας τρόπους για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη! Το γάλα αποτελεί το κέρδος του κτηνοτρόφου. Όσο περισσότερο γάλα, τόσο περισσότερα κέρδη. Όμως για να πετύχει κάποιος μέγιστα αποτελέσματα, πρέπει να κάνει κάποια μικρά πραγματάκια. Δεν είναι τίποτα δύσκολο, αρκεί να υπάρχει όρεξη για δουλειά, και διάθεση για νέα μάθηση και νέους τρόπους! Πάμε λοιπόν να πούμε τα βασικότερα απο τη δική μας ματιά μέσα απο το site Ελληνικές Κότες!

Η ξηρά περίοδος... Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι κτηνοτρόφοι
Το βασικότερο λάθος είναι η διατροφική έλλειψη τη ξηρά περίοδο. Οι κτηνοτρόφοι κάνουν το εξής λάθος. Ταίζουν τα ζώα κάνοντας όσο περισσότερη οικονομία, και είναι λογικό πολλές φορές. Πχ ταίζουν τα ζωντανά μετά το 4ο μήνα. Και στο πρίν καμία σημασία. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. Σκέφτεται ένας κτηνοτρόφος. Μα γιατί να ταίζω τώρα τα ζωντανά, αφού δε παράγουν. Και όμως είναι το βασικότερο λάθος!



Τα έγκυα ζώα τη ξηρά περίοδο έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες. Μάλιστα θα σας δείξω και ένα χαρτί που έχει ένας φίλος μου, πόσο τροφή καταναλώνει το έμβρυο στη κοιλιά όλη εκείνη τη περίοδο. Και πως αυξάνονται οι ανάγκες μήνα με το μήνα! Δεν είναι όμως μόνο το έμβρυο που μεγαλώνει. Το ζωντανό πότε θα αναπληρώσει - ξεκουράσει όλο το κόπο της προηγούμενης χρονιάς; Οι πρώτοι μήνες κύησης είναι η ιδανική περίοδος για να πάρουν δυνάμεις τα ζώα μας, να αποθηκεύσουν ασβεστιο στα κόκκαλα τους, να φτιάξουν ένα λεπτό στώμα λίπους το οποίο χρειάζεται πολύ το ζωντανό όλη εκείνη τη περίοδο. Όλα αυτά που λέμε είναι πολύ σημαντικά!

Το μισό κοπάδι είναι τα κρυάρια....
Προσέχουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ τους κριούς που έχουμε για το κοπάδι μας. Μερικοί κτηνοτρόφοι λένε ότι το κρυάρι είναι το μισό κοπάδι. Και καταλαβαίνουμε όλοι πόσο μεγάλο ρόλο παίζει. Τα γονίδια που θα μεταφέρουν στις αρνάδες μας, θα είναι και η παραγωγή που θα έχουμε του χρόνου. Η γεννετική στα πρόβατα είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, και όχι τόσο απλό όπως νομίζουμε. Πχ αμα διασταυρώσουμε λακόν, με μια ντόπια φυλή, δεν προκύπτει αυτό που πιστεύουμε. Μπορεί η διαστάυρωση να μας κάνει ένα άχρηστο ζώο. Είναι πολύ μεγάλο θέμα. Καλό είναι να κρατάμε καλά τις φυλές, και να διαλέγουμε κριούς πιστοποιημένους, απο φάρμες που κάνουν επαγγελματική δουλειά. Και φυσικά να αλλάζουμε το αίμα συνεχώς στο στάβλο μας...



Δίνουμε ποιοτικές τροφές...
Τόσο στη ξηρά περίοδο, αλλά πολύ περισσότερο στη γαλακτοπαραγωγή δίνουμε ποιοτικές τροφές. Το βασικό λάθος που κάνουν οι κτηνοτρόφοι είναι να κρατάνε έγκλειστα τα ζώα τους, τα ταίζουν με κακής ποιότητας τριφύλλι, αναμέννο απο την υγρασία, πολύ καλαμπόκι, τα ζώα παχαίνουν, δε παράγουν όσο θα έπρεπε. Τα ζώα χρειάζονται ένα καλό σιτηρέσιο, ισορροπημένο, και πανω σε αυτό είναι καλό να συμβουλευτούμε ένα καλό και έμπειρο ζωοτέχνη. Τα μείγματα που φτιάχνουμε μόνοι μας είναι κατα πολύ ανώτερα των εμπόρων.΄Αγοράζουμε μόνοι μας τις τροφές, και δίνουμε στα ζώα μας ότι καλύτερο. Ένας πολύ μεγάλος κτηνοτρόφος με 4000 πρόβατα είχε πεί "Πρώτα κοιτάς τι τροφές δίνεις στα πρόβατα, και μετά τι θα πάρεις. Ότι δίνεις παίρνεις". Μάλιστα μας έδειξε χαρακτηριστικά, τα βουνά με το τριφύλλι που είχε αγοράσει, και είπε σε αυτή τη ποιότητα κρύβεται η κατακόρυφη αύξηση στη γαλακτοπαραγωγή...



Επιλογή των καλύτερων γαλακτοπαραγωγικών προβάτων
Πάντα σημειώνουμε και κάνουμε επιλογή των πιο παραγωγικών ζώων. Δε χρειάζεται να έχουμε γαλακτομέτρηση κλπ. Ο κτηνοτρόφος απο το ένστικτο του μπορεί να καταλάβει ποιά είναι τα πολύ καλά του ζώα. Ποιά απέδωσαν πολύ γάλα, ποιά δεν αρρώστησαν, ποιά γέννησαν πολλά μικρά κλπ. Επιλέγοντας τα καλύτερα ζωντανά, η μονάδα βελτιώνεται, τα ζώα βελτιώνονται, και τα κέρδη αυξάνονται... Τα σκάρτα ζώα δίνονται στο σφαγείο, και οι κριοί που θα κρατήσουμε επιλέγονται απο τις προβατίνες αυτές. Έτσι σε κάποιες δεκαετίες θα ανεβάσουμε πολλά επίπεδα ποιό πάνω την Ελληνική Παραγωγή!

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου