Κόλπο να βρίσκουμε κρυφές φωλιές που γεννούν οι κότες: Μυστικό από τη γιαγιά όπως γινόταν παλιά


Τι μπορούμε να κάνουμε για να εντοπίσουμε εύκολα μια τέτοια φωλιά; Πως μπορούμε να βρούμε την κρυφή φωλιά που γεννούν οι κότες; Σήμερα θα σας πω κόλπο!
Ένα πολύ καλό κόλπο από τη "γιαγιά" έχουμε σήμερα, για να βρίσκουμε τις κότες που "ξενογεννάνε" σε δικές τους φωλιές μέσα στα χόρτα ή οπουδήποτε στο κτήμα. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείτε έντονα σε κότες που ζουν ελεύθερες σε χώρο με πολύ βλάστηση χόρτα κλπ. Το πρόβλημα για εμάς είναι ότι χάνουμε τα αυγά και δεν μπορούμε να τα βρούμε. Ξέρετε αν τα αυγά μείνουν έξω το βράδυ τα τρώνε τα φίδια ακόμα και τα ποντίκια. Να μην πιάσω το στόμα μου τις αλεπούδες και τα κουνάβια που τα καταβροχθίζουν και μετά γλυκαίνονται και ξαναέρχονται ακόμα και με την ύπαρξη σκύλου.


Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον θείο μου στο χωριό που κάθε μεσημέρι είχε αναζήτηση φωλιάς! Είχε 40 κότες και δεν μπορούσε να βρεί τα αυγά που γεννούσαν. Ξέρετε εκεί στο χωριό είχε φίδια ποντίκια αλεπούδες οι οποίες μόλις ερχόταν το βράδυ δεν άφηναν τίποτα. Μάλισα ο θείος μου είπε κάτι εξωπραγματικό. Εντόπισε μια φωλιά, είδε το αυγό που γέννησε η κότα, και μόλις πήγε μετά απο καμιά ώρα να το πάρει δεν υπήρχε. Ούτε τσόφλι ούτε τίποτα. Φυσικά απέδωσε αυτά τα περιστατικά σε κάποιο λαίμαργο φίδι που δεν δίσταζε να κλέψει τα αυγά μέρα μεσημέρι.
Το πρόβλημα με τις κρυφές φωλιές γίνεται ιδιαίτερο πρόβλημα όταν συνηθήσουν έτσι οι κότες. Και πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα. Το καλύτερο μέτρο είναι να βρούμε μια απο αυτές τις φωλιές και να αφήσουμε φόλι, δηλαδή μια πέτρα που να μοιάζει με αυγό, και να ελέγχουμε εκείνο το μέρος καθημερινά αν γεννάνε οι κότες. Πάντως σε γενικές γραμμές έχω δεί οτι οι κότες που γεννάνε έξω, αλλάζουν συνεχώς μεριές κάνοντας την αναζήτηση του αυγού πολύ δύσκολη.

Πριν λίγες ημέρες βρήκα μια κυρία στο διπλανό κτήμα που ήταν σε απόγνωση. Την ρώτησα τι έγινε, και μου λέει δεν μπορώ να βρώ που γεννάνε οι κότες. Τότε έκατσα και της εξήγησα ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να βρίσκει που γεννάνε οι κότες και να μην πηγαίνουν τσάμπα τα αυγά.

Η γιαγιά μου είχε ένα πολύ έξυπνο τρόπο να βρίσκει τις κρυφές φωλιές και το εφάρμοζε και η δική της μαμά, δηλαδή ήταν σα παράδοση όλα τα χρόνια. Το κόλπο είχε ως εξής. Καθώς οι κότες ήταν κλεισμένες μέσα στο κοτέτσι, το πρωί δεν τις άνοιγε αλλά τις άφηνε να περάσει λίγη ώρα για να βγεί καλά ο ήλιος. Έλεγχε με κάποιες μαλάξεις τον "ποπό" τους και μάθαινε ποιά απο όλες είχε να γεννήσει αυγό, και μόλις την αμολούσε πήγαινε σφαίρα στη κρυφή φωλιά της για να γεννήσει. Δεν έχετε δεί πόσο βιάζονται όταν καθυστερήσουν και θέλουν να γεννήσουν το αυγό τους;

Με αυτό το τρόπο λοιπόν έβρισκε που γεννάνε οι κότες, και δεν πήγαινε ποτέ ούτε ένα αυγό χαμένο..
















   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου