Ποια ράτσα κότας είναι η καλύτερη: Πολλά αυγά, περισσότερο κρέας, και πολύ ανθεκτικές


Ποια είναι η ράτσα κότας που γεννά τα περισσότερα αυγά, κάνει το περισσότερο κρέας, δεν αρρωσταίνει ποτέ, τρώει λιγότερο τροφή, αντέχει στο κρύο, και έχει όλα τα θετικά που χρειαζόμαστε; Υπάρχει άραγε μια τέτοια ράτσα και πως μπορούμε να την αποκτήσουμε; Μπορούν τόσα χαρακτηριστικά να τα συγκεντρώσουμε σε μια ράτσα κότας; Φίλες και φίλοι όλοι όσοι διαβάζετε εδώ, λατρεύετε σίγουρα τις κότες, και όπως θα έχετε παρατηρήσει όλα όσα γράφω είναι οι προσωπικές μου εμπειρίες, οι οποίες είναι απόλυτα αληθινές μέσα απο τα πολλά χρόνια που δουλεύω πάνω στις κότες!

Υπάρχει λοιπόν η "τέλεια ράτσα κότας"; Υπάρχει! Όμως καμία κότα δεν μπορεί να είναι τέλεια σε όλα ταυτόχρονα. Άλλη ράτσα κότας είναι καλή στα αυγά, άλλη στο κρέας, άλλη είναι μέτρια και στα δύο. Αλλά και στις τρεις περιπτώσεις, κοιτάζουμε την παραγωγή μόνο, και αγνοούμε όλα τα υπόλοιπα. Δηλαδή την ανθεκτικότητα στις ασθένειες, την ανθεκτικότητα σε κρύο υγρασία κλπ. Δεν είναι λάθος να κοιτάζουμε πόσα αυγά θα πάρουμε, όταν μπορεί ανα πάσα στιγμή να έρθει μια ασθένεια και να χάσουμε όλη το κοτέτσι, εν ριπή οφθαλμού;

Το κοτόπουλα των γύφτων στο δρόμο!
Όλοι έχουμε δεί στο δρόμο να πωλούνται κοτόπουλα μεσα σε φορτηγά σε άθλια κατάσταση. Άλλες φορές ακούμε με τον ντελάλη τον γύφτο να φωνάζει "ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ" μεσα απο τα χωριά, άλλες στη λαική, έχω δεί πάρα πολλές περιπτώσεις. Και θα σας αποκαλύψω κάτι μεσα απο βαθιά γνώση και πολλές αποτυχίες. Όσες φορές αγόρασα απο το δρόμο κοτόπουλα, ποτέ δεν μπόρεσα να "σταβρώσω" κοτέτσι! Όλες μα όλες τις φορές μια αρρώστια ήρθε και τα θέρησε. Μα το ποιό σημαντικό ήταν ότι τα πουλιά τα ταίζαν αντιβίωση, ήταν ήδη άρρωστα και δεν φαινόταν. Τα αγόραζα και έπειτα απο λίγες μέρες έκαναν χρού χρού. Όλα αυτά τα πουλιά είναι ανεμβολίαστα και μπορούν να αρρωστήσουν πανεύκολα. Οπότε όσον αφορά τη ράτσα, πρέπει πρώτα να βρούμε το κατάλληλο μέρος για να την πάρουμε!

Κότες κρετοπαραγωγής - ιβρίδια
Αυτή η ράτσα κοτόπουλων πωλείται συχνά σε καταστήματα εμπορίας ζωοτροφών. Και τι θέλω να πω; Δεν σας προτείνω να αγοράσετε ποτέ τέτοια πτηνά, αν θέλετε ποτέ να έχετε ένα σταθερό κοτέτσι. Αυτά τα πουλιά παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα, δεν ζουν πολύ καιρό, κουτσαίνουν, σκάνε απο τη ζέστη και πολλά άλλα μειωνεκτήματα. Και το κυριότερο δεν κάνουν αυγά. Ακόμα και αυγά απο τέτοιες κότες να βάλετε στη κλωσσομηχανή, θα είναι πολλά άσπορα. Και αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Και το κυριότερο είναι τα γονίδια που έχουν μέσα τους!

Κότες αυγοπαραγωγής - αδύνατες
Κυκλοφορούν τέτοιες κότες στα καταστήματα. Αυτές μπορώ να πω ότι όσες φορές τις αγόρασα ήταν πολύ καλές σε αυγά ειδικά τα πρώτα δύο χρόνια. Ήταν λεπτοκαμμομένες, έτρωγαν λίγο και απέδιδαν πολύ καλά σε αυγά. Ωστόσο, όσον αφορά το κρέας δεν έκαναν. Όπως μου είχε πεί μια θεία μου, έπρεπε να σφάξει 2-3 για να χορτάσει η οικογένεια!

Κότες Australorp
Έχουμε ακούσει για την πιο αυγοπαραγωγική ράτσα του κόσμου. Όμως απο όσο ακούω απο τους φίλους που πήραν τη ράτσα δεν ήταν και τόσο καλές στη παραγωγή αυγών. Μην σας πω μάλιστα ότι οι απλές κότες του εμπορίου ήταν πιο αποδοτικές απο αυτές. Ωστόσο έχει να κάνει και το πως ζούν οι κότες, αλλά εγω ότι έχω ακούσει σας λέω και δεν μπορώ να πω ψέματα. Σε κρέας είναι αρκετά αποδοτικές μπορώ να πω, αλλά ποιος μπορεί να σφάξει τόσο ακριβές κότες;

Κότες Λέγκορν
Οι πιο αυγοπαραγωγικές κότες, οι οποίες είναι κάτασπρες με κατακόκκινο λειρί και πολύ αδύνατες. Το καλό με αυτές τις κότες είναι ότι τρώνε λίγο φαγητό, κάνουν πραγματικά πολλά αυγά τον πρώτο χρόνο, και συμφέρουν πολύ. Το κακό όμως είναι οτι τα αυγά τους είναι άσπρα, φαίνονται σαν εμπορίου και δεν μπορεί κανείς να τα πουλήσει. Χτυπάνε λίγο άσχημα στο μάτι. 

Γενικά απο την προσωπική μου εμπειρία πιστεύω πως οι καλύτερες κότες είναι οι ντόπιες. Αυτές που γεννάνε μέτρια αυγά, λιγότερο κρέας, αλλά είναι άριστες κλώσσες, ανθεκτικές σε αρρώστιες και κρύο! Οι καλύτερες κότες είναι αυτές που έχουν προσαρμοστεί για πολλά χρόνια στο περιβάλλον τους και όχι οι ξένες απο μακρινές χώρες. Για εμένα οι τέλειες κότες βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά, και όχι στα καταστήματα. Ψάξτε μέσα στους απλούς ανθρώπους, τους χωριανούς και ίσως βρείτε τις τέλειες κότες, διότι ακόμα υπάρχουν και όποιος ψάχνει βρίσκει!
   

2 σχόλια:

  1. Τελικά και εγώ μετά από αρκετά χρόνια ερασιτεχνικής μου εμπειρίας κατέληξα στο συμπέρασμα που περιγράφετε πιο πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η καλύτερη ράτσα κότας και για αυγά και για κρεκρ είναι η Σάσεξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή