Μια φωλιά που κάνει τις κότες να κλωσσάνε εύκολα



Η κότα για να κλωσσήσει πιο γρήγορα στη φωλιά της πρέπει να νιώθει άνετα, ότι δε τη βλέπει κανένας, ότι η φωλιά είναι προστατευμένη, και ότι τα κοτοπουλάκια όταν θα γεννηθούν θα ζήσουν! Η κότα συνήθως επιλέγει απο όλες τις φωλιές που βάζουμε τη καλύτερη, με τα δικά της κριτήρια! Εγώ μεσα απο την εμπειρία μου εχω δεί ποιές φωλιές επιλέγουν οι κότες, και θέλω για άλλη μια φορά να σας πω τα δικά μου μυστικά.


Πρώτο και κυριότερο η φωλιά δεν πρέπει να είναι ΠΟΤΕ σε σημείο που να υπάρχει "θέα". Δηλαδή η φωλιά δεν πρέπει να είναι σε σημείο που η κότα να έχει πλήρη οπτικό πεδίου του χώρου που βρίσκεται γύρω. Η φωλιά πρέπει να είναι κρυμμένη και εμείς πρέπει να φροντίσουμε σε αυτό.
Για παράδειγμα μια τέτοια φωλιά, δεν κάνει τη κότα να κλωσσήσει. Όχι επειδή δεν είναι καλές οι φωλιές, η καλή η κατασκευή. Αλλά επειδή το πεδίο είναι πολύ ανοιχτό.. Δείτε...



Οι κότες προτιμούν φωλιές που βρίσκονται κρυμμένες, κάτω απο μπαλκόνια, μέσα σε θάμνους, πίσω απο παλέτες, μέσα σε βάτα, γενικά σε μεριές που είναι καλά κρυμμένες και δεν βλέπουμε τα αυγά. Οι κότες αξιολογούν με το ένστικτο τους ποιά είναι καλή φωλιά, απο το αν φαίνονται τα αυγά. Όταν η κότα γεννάει, έχει πολλά αυγά κάτω της, και βρίσκεται χωμένη και κρυμμένη μέσα στη φωλιά της χωρίς να φαίνεται, ξυπνάει το ένστικτο της μάνας απο μέσα της.

Το σκοτάδι είναι βασικός παράγοντας!
Η φωλιά πρέπει να ειναι σκοτεινή. Σκοτεινή με την έννοια να είναι λίγο ευρύχωρη, και να δημιουργείτε μαυρη σκια μέσα. Οταν η κότα κάθεται μέσα πρέπει να είναι αρκετά σκοτεινά. Νιώθει ασφάλεια έτσι, και ξυπνάει σιγά σιγά το ένστικτο.

Δείτε μια φωλιά πολύ αποτελεσματική στο να κλωσσάνε οι κότες. Ωστόσο αυτή τη φωλιά για να έχει αποτελέσματα, θα μπορούσαμε να την τοποθετήσουμε σε ένα πιο "χωμένο" μέρος. Πχ κάτω απο ένα θάμνο, Πίσω απο μια παλέτα, με λίγα λόγια να μη μπορούμε να διακρίνουμε τη φωλιά, αν δε ξέρουμε απο πρίν που είναι.



Άλλη μια φωλιά με υψηλά αποτελέσματα είναι και αυτή απο κάτω...



Αυτή η φωλιά. αν αφήσουμε και μερικά αυγά μέσα πχ 5. Η κότα θα βολευτεί σίγουρα στη γωνία για να γεννήσει. Και σίγουρα έτσι σκοτεινά που είναι η φωλιά θα κλωσσήσει. Η κότε όταν προετοιμάζεται για να κλωσσήσει παίρνει κλαδιά κα τα βάζει στη πλάτη της. Αμα παρατηρήσετε καλά ίσως το δείτε. Επίσης είναι μύθος ότι οι κότες κλωσσάνε μόνο την Άνοιξη. Δεν κάνουν εξαιρέσεις κλωσσάνε όλες τις εποχές ακόμα και το χειμώνα. Και το φθινόπωρο μάλιστα πέφτουν αρκετές κλώσσες.

Αυτά είχαμε να πούμε σήμερα για τις φωλιές και πως θα πέσουν οι κλώσσες μας, κλώσσες! Καλή επιτυχία εύχομαι και πολλά πολλά φτερωτά κοτοπουλάκια!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου